Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kurser i aktiv förlossning är populära i Borgå

Från 2017
Uppdaterad 06.05.2017 17:37.
En vuxens hand och en barnhand
Bild: Jyrki Lyytikkä

Fysioterapeuten Taina Åkerlund-Pesonens arrangerar kurser där personer som ska bli föräldrar får lära sig exempelvis hur pappor kan hjälpa till vid förlossningen.

På kurserna kan exempelvis männen lära sig hur de kan stöda sin partner då hon föder.

- De kan ge massage eller göra olika sjungande ljud tillsammans med mamman. Musklerna i kroppen slappnar av av ljudet och man sätter inte så hårt emot då babyn föds, säger Åkerlund-Pesonen.

Massagen lättar smärtorna som många kvinnor känner i ryggen under förlossningen.

Hormoner gör förlossningen lättare

- Närhet är också viktigt i den situationen. Det får olika hormon att utsöndras, som exempelvis oxytocin. Det gör förlossningen lättare, säger hon.

Taina Åkerlund-Pesonen
Bildtext Taina Åkerlund-Pesonen.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

- Många som varit med om den här sortens kurser brukar säga att det är lättare att behandla situationen då man vet vad man ska göra, säger Åkerlund-Pesonen.

Hon försöker också informera föderskor om att slappna av då babyn kommer. Om mamman pressar för hårt kan det till och med bli svårare för barnet att komma ut.

Kvinnor behöver öva bäckenbottenmusklerna

Då Taina Åkerlund-Pesonen besökte Yle Östnyland hade hon också en hälsning till alla kvinnor, oberoende om de ska föda inom den närmaste tiden eller inte alls.

- Det är bra att jobba med bäckenbottenmusklerna så att de blir starka och man får kontroll i dem. Speciellt efter förlossningen ska man göra övningar med dem för att stoppa inkontinens.

Men det är bra också för kvinnor i menopausen att jobba på dem.

I många år jobbade Taina Åkerlund-Pesonen med kvinnor som skulle bli mammor. Gradvis växte också intresset för att hjälpa par vid själva förlossningen.

I maj håller Taina Åkerlund-Pesonen två kurser i Borgå där både mamman och pappan önskas närvara. Kurserna arrangeras av Borgå stads idrottstjänster.

Östnyland på 20 minuter: Aktiva förlossningar och gropiga vägar

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln