Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terrorstämplade Hamas valde ny moderatare ledare

Från 2017
Hamas politiska ledare Ismail Hanyia skskar hand med ledaren för en egyptisk delegation till Gaza.
Bildtext Ismail Hanyia (t.h.)tar emot en egyptisk delegation i Gaza år 2003, strax innan han överlevde en israelisk bombning som dödade Hamas dåvarande ledare. Hanyia har sedan dess överlevt åtminstone ett annat försök att bomba honom.
Bild: EPA-PHOTO/EPA/MOHAMMED SABER

Hamas har valt Ismail Hanyia till ny politisk ledare. Han ses som ett steg i en mer moderat riktning för den terrorstämplade palestinska organisationen som har styrt Gaza sedan 2007.

Den militanta palestinska organisationen Hamas har valt Ismail Haniya till sin högsta politiska ledare.

Haniya ersätter Khaled Meshaal som har styrt organisationen i exil i Qatar.

- Jag vill meddela att Abu al-Abed (Hanyias alias), min bror Ismail Hanyia valts till ordförande för vår rörelses politiska byrå, sade den avgående ledaren i ett meddelande.

Hanyia ses som en del av den mer moderata flygeln av Hamas, och valet tolkas som ett led i organisationens steg mot en mindre militant riktning.

Försöker få internationellt godkännande - men erkänner inte Israel som stat

Hamas publicerade nyligen nya politiska riktlinjer, där organisationen inte längre förespråkar ett slut på staten Israel.

Hamas går ändå inte så långt som att erkänna Israel som stat, vilket har varit ett krav för att gruppen eventuellt ska kunna bli av med sin terrorstämpel och få delta i förhandlingar.

Däremot talar dokumentet om att en framtida palestinsk stat skulle kunna ligga i stort sett vid de gränser som Israel hade före kriget 1967.

De nya riktlinjerna ses som de moderata Hamasledarnas försök att hitta en balans mellan en internationellt mer godtagbar riktning och ett mötande av de krav som organisationens mer militanta flygel ställer.

Hamas försöker övertyga Egyptens regim

Hamas tros sträva efter en framtoning som är mer godtagbar bland inflytelserika arabländer.

Framförallt tros Hamas vilja övertyga Egyptens regim, som oroas över Hamas band till Muslimska brödraskapet.

Hamas valde trots sitt annars mer moderata nya ledarskap för en tid sedan den mycket hårdföra Yehiya Sinwar till ledare för organisationens väpnade flygel.

Kortvarig premiärminister

Hanyia har länge varit en del av Hamas toppskikt, bland annat som vice ordförande under Meshaal.

Han satt också en kort tid på posten som de palestinska myndigheternas premiärminister efter Hamas valseger i parlamentsvalet år 2006.

Hanyia avsattes efter att Hamas drabbade samman med rivalen Fatah och helt tog kontrollen över Gaza år 2007.

Fatah och Hamas har problem med att försonas

Officiellt avgick han ändå först då Hamas och Fatah försökte bilda en koalitionsregering efter kriget med Israel år 2014.

Förstörelse i Gaza, september 2014
Bildtext Efter det förödande kriget i Gaza år 2014 försökte Fatah och Hamas skapa en koalition. Försöket var ett av flera misslyckade att försonas efter striderna 2007.
Bild: Yle/ Viktor Heikel

Den regeringen kollapsade innan den hann tillträda. Sedan dess har alla försök att försonas misslyckats.

Spänningarna mellan grupperna har igen ökat på sistone och palestiniernas president Mahmoud Abbas har hotat med att sluta betala löner till tjänstemän i Gaza och att inte heller bekosta bränslet för områdets enda kraftverk.

Född i flyktingläger - stannar kvar i Gaza

Den 54 år gamla Hanyia är född i ett flyktingläger utanför Gaza City, dit hans familj flydde år 1948 från staden Askelon nära gränsen mellan Gaza och Israel.

Han har överlevt flera israeliska bombningar riktade både mot honom och mot de olika ledare han har tjänstgjort under.

Trots det säger Hanyia att han inte tänker lämna området för en säkrare ort. Han tänler - i motsats till Meshaal - leda Hamas från dess säte i Gaza.

Diskussion om artikeln