Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Experten: Kekki måste vara aktivare för att Finland ska ha en chans

Från 2017
Kaj Kekki coachar i Österrike.
Bildtext Kaj Kekki (arkivbild).
Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press

En svår, men inte alls en omöjlig uppgift. Så sammanfattar Yle Sportens handbollsexpert Olle Stenius Finlands chanser att knipa två livsviktiga poäng mot Bosnien-Hercegovina i EM-kvalet på söndag.

Enligt Stenius ligger ansvaret helt och hållet på tränarnas axlar. Landslagslotsen Kaj Kekki valde i hemmamatchen mot Bosnien-Hercegovina att låta vissa pjäser stå på plan så gott som hela matchen. Ett koncept som inte kommer att fungera nu heller, menar Stenius.

Bytesbänken måste vara aktivare, säger han.

– Då kan man undvika problemen som uppstod i matchen i Vanda, där försvaret var lite krampaktigt och man bara sprang in i motståndarens målvakt, säger Stenius.

Frågan är ifall laget klarar av att förnya sig på bara tre dagar, men Stenius litar på Kekkis stab.

– Absolut. Kekki brukar byta runt mycket mer än vad han gjorde i hemmamatchen och jag tror att han kommer att göra det nu också. Han kommer att granska sig själv och ser säkert att han borde ha bytt spelare tidigare, konstaterar Stenius.

Olle Stenius, handbollsexpert för Yle Sporten.
Bildtext Yle Sportens handbollsexpert Olle Stenius (arkivbild).
Bild: Yle / Kristian Karlsson.

Att Nico Rönnberg och Teemu Tamminen kommer att måsta vara i storform på söndag kväll är en självklarhet för att Finland ska klara kontraktet, men Stenius lyfter också fram andra förmågor som kan göra väl ifrån sig.

– Oskar Kihlstedt som ett exempel, han kan definitivt göra en bättre match. Sen förstås alla de som sitter på bänken och inte fick sin chans i den första matchen: Theo Westerlund, Benny Broman och så vidare. Ian Martin kan vara en joker, listar Stenius.

Är Tuomas Laitinen en startande målvakt i dina papper?

– Jo.

Tror du han får chansen?

– Nej.

"Spelarna måste fokusera på prestationen"

Hur ska spelarna ladda om och verkligen tro på chansen att ta sig till EM?

– Förstås så har chanserna hajpats upp, vilket skapar press, men spelarnas uppgift är att fokusera på prestationen. Det finns många saker som laget vet att man kan fokusera på, som man kan göra bättre.

– Det handlar om att få igång kontringsspelet, få bättre rörelse i anfallsspelet och att hela matchen orka plocka bort linjespelarna, säger Stenius.

På söndag kväll måste alltså Finland ta två poäng mot Bosnien-Hercegovina för att kunna leva i hoppet om en historisk EM-plats. Mot Österrike kom skrällen på bortaplan, vilket också har fått Kaj Kekki att hävda att landslaget de facto spelar bättre som gästande lag.

Stenius tror också att det är möjligt att upprepa skrällen.

– Varför inte. Sen igen så är det snäppet tuffare att spela borta på Balkan jämför med till exempel i Österrike – men absolut möjligt, konstaterar Stenius.

Kvalmatchen mellan Bosnien-Hercegovina och Finland spelas klockan 21 på söndag kväll.