Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Allt var bättre förr” - populisternas väljare i Europa förklarar sitt val

Från 2017
En kollagebild på tre män från Storbritannien, Frankrike och Tyskland.
Bild: Yle

Vad är det som är lockande med populistiska partier? Yle har träffat anhängare av nationalistiskt sinnade populistpartier i Tyskland, Frankrike och Storbritannien. De berättar varför de börjat rösta på partierna.

Tyskland: Wolfgang Zaremba, pensionär

Tysken Wolfgang Zaremba står i ett köpcentrum. Han har på sig en beige jacka och keps.
Bildtext Wolfgang Zaremba anser att Angela Merkels flyktingpolitik försatt Tyskland i ett svagt tillstånd.
Bild: Yle/Päivi Kerola

Jag känner mig inte längre hemma i mitt hemland. Jag undrar var mina landsmän egentligen är, när det runtom mig nästan enbart talas främmande språk. Det känns som om medborgarna i vårt land har bytts ut mot andra, främmande människor. Och dessa främmande människor förblir också främmande, eftersom de bara rör sig i egna kretsar och håller fast vid egna vanor.

Jag kommer att rösta på AfD i höstens parlamentsval. Den viktigaste orsaken är att protestera mot regeringspartierna, kristdemokraterna CDU och socialdemokraterna. Inte har AfD rätt i allt enligt mig, men jag vill att budskapet ska gå fram och att de andra partierna förstår att saker och ting måste förändras.

Angela Merkels flyktingpolitik har försatt vårt land i ett svagt tillstånd, ur vilket vi inte kommer upp med den nuvarande regeringen. Ingenting regleras ordentligt. Det finns säkert 100 000 utlänningar som inte är registrerade.

Om jag var en ung människa i denna tid skulle jag inte vilja skaffa barn.

Jag är redan pensionerad, jag jobbade som timmerman. Men om jag var en ung människa i denna tid skulle jag inte vilja skaffa barn, eftersom jag skulle oroa mig för deras framtid. Enligt mig pågår det ett militärt och ekonomiskt världskrig. Ingen vill bara säga det högt. Men så är det och i det kriget finns inga vinnare.

Det är enligt mig odemokratiskt att alla som är av annan åsikt än regeringens politik genast stämplas som höger. Några enskilda brott utnyttjas för att få alla motståndare att se ut som nazister.

Tidigare röstade jag ofta på de gröna i valen. Jag trodde att partiet jobbade för det gemensamma goda, och de motsvarar ungefär mitt tankesätt. Men jag är besviken även på dem. Jag upprördes över att de i regeringen röstade för att Tyskland ska delta i militära operationer utomlands.

Jag godkänner inte heller hur förmögenhet samlas på hög hos några få individer. Politikerna måste göra något åt saken. Tyskland har blivit lobbarnas land: De utnyttjar en stor makt och gör vårt land ohederligt.

Päivi Kerola, Berlin

Alternative für Deutchland

Storbritannien: Tom Waits, taxichaufför

Taxichauffören Tom Waits i London, framför sin taxi med en engångsmugg i handen.
Bildtext Tom Waits började rösta på UKIP för sex år sedan.
Bild: Yle/Pasi Myöhänen

Jag är inte rasist men det finns för många invandrare. Vad skulle ni i Finland säga om 20 000 britter plötsligt dök upp i ert land för att kräva tjänster? Det här är en liten ö där det bor över 60 miljoner människor. Det finns en gräns för invandringen. I det här området, vid Londons östra gräns, hör man varje dag 15 olika språk. För 10 år sedan hördes bara engelska.

Jag är 61 år gammal. Allt var bättre förr. Storbritannien hade en stark ställning i världen. Nu är landet en betjänt för EU. Storbritannien kommer att ha mer pengar för eget bruk sedan när vi inte längre behöver betala för EU-medlemskapet.

Jag kommer från en familj som stöder arbetarpartiet, från det fattiga Östlondon. Jag började rösta på UKIP för ungefär sex år sedan, liksom mina familjemedlemmar. Tony Blair förstörde arbetarpartiet. Hans politik var en enda dimridå. Han är inte äkta, till skillnad från UIKP:s Nigel Farage.

Storbritannien hade en stark ställning i världen. Nu är landet en betjänt för EU.

Arbetarpartiets nuvarande ledare Jeremy Corbin skrämmer mig. Han vill Storbritannien ger ifrån sig sina kärnvapen. Det är helt ologiskt.

Jag förstår inte varför pengar skyfflas till bistånd. Vi måste först ta hand om våra egna, först sedan kan vi hjälpa andra. Se dig om, här finns hemlösa människor. Hur många miljarder pund kan vi ännu slösa på Afrika?

Rasistanklagelserna på grund av att man stöder UKIP betyder ingenting. De fungerar inte längre. Tiden för politisk korrekthet är förbi. Att kalla någon rasist är det bästa sättet att tysta någon. Jag har rätt till mina åsikter och jag säger vad jag vill. En rasist är en som angriper en annan fysiskt, inte en som kritiserar invandringen.

UKIP behövs fortfarande, trots att Storbritannien lämnar EU. Det måste finnas ett alternativ till de traditionella partierna. Invandringen har redan länge varit ett problem, men dessa partier har inte lyssnat på oss.

Vi lämnar EU men inte Europa, och jag är inte principiellt emot invandring. Problemet är mängden. Jag tror inte att de som kommer hit är sina länders elit.

Pasi Myöhänen, London

UKIP

Frankrike: Vianney, juridikstuderande

Juridikstuderande Vianney, iklädd jeansjacka.
Bildtext Vianney anser att den franska politiken behöver göra en helvändning.
Bild: Yle/Juha Nurminen

Jag har alltid röstat på Nationella fronten. I det här presidentvalet stöder jag alltså absolut Marine Le Pen.

Jag studerar juridik på universitetet. Många unga fransmän stöder likt mig ytterhögern, eftersom partiet för oss representerar hopp om en mera säker framtid. På högskolor är stödet kanske lägre, men jag är verkligen inte den enda som stöder Le Pen.

Jag är nöjd med min ekonomiska situation, jag behöver ingen förändring i den. Jag röstar på Le Pen för att jag anser att den franska politiken behöver en helvändning. De traditionella höger- och vänsterpartierna har koncentrerat sig på sina egna maktspel och har enbart orsakat misär för folket. De är inga förnyare.

Frankrike måste själv kunna bestämma över sin budget och försvarspolitik, och inte vara en ödmjuk tjänare åt Bryssel.

Jag vill att Frankrike ska återgå till att vara ett äkta självständigt land, därför bör vi gå ur EU. Frankrike måste själv kunna bestämma över sin budget och försvarspolitik, och inte vara en ödmjuk tjänare åt Bryssel. Jag tror att ett franskt utträde ur EU skulle tvinga hela Europa till förnyelse.

Förhållningssättet till invandring måste också skärpas ordentligt. De som uppehåller sig här lagligt får för min del stanna, men de andra ska kastas ut direkt.

Jag är särdeles orolig för terrorismen. Den nuvarande regeringen har inte fått kontroll över radikaliseringen, utan problemen i moskéer och de invandrartäta kvarteren har bara tystats ner.

Jag anser att rasismanklagelserna mot Le Pen saknar grund. Vassa uttalanden har hörts i många andra partier utan att partiets hela ledning stämplats för det. Le Pen kritiserar visserligen radikal islam, men det handlar inte om att stämpla hela religionen.

Jag hoppas att jag i framtiden kan vara en fri yrkesutövare och vara stolt över att jag är fransk. Om tio år har jag förhoppningsvis en familj, och vi ska inte behöva vara rädda för terrorattacker eller gömma vår identitet.

Annastiina Heikkilä, Chartres

Nationella fronten

Urspungsartikel skriven av Annastiina Heikkilä, Päivi Kerola och Pasi Myöhänen. Översättning och bearbetning av Svenska Yle.