Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Marscher, manifestationer och marknader fyllde Åbo

Från 2017
Flickscoutkåren Åbo Vildar gick med i scoutparaden i Åbo.
Bildtext Flickscoutkåren Åbo Vildar gick med i scoutparaden i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Under veckoslutet ordnades ett antal evenemang i Åbo. Tack vare det vackra vädret samlade de stora skaror, men orsakade också trafikköer.

På söndagen hölls den traditionella scoutparaden i Åbo. I sin nuvarande form, med samling utanför Domkyrkan och med parad genom staden, har den ordnats ända sedan 1927.

En dam har tagit sin egen stol ut på gatan för att följa med scoutparaden.
Bildtext En dam har tagit sin egen stol ut på gatan för att följa med scoutparaden.
Bild: Yle/Linus Hoffman

I årets parad deltog 4 505 scouter, och uppskattningsvis lika många följde med den som åskådare. Bland de 99 deltagande scoutkårerna uppmärksammades särskilt Åbo Vildar, Auran Tytöt, Auran Tähti Pojat, Puhurin Pojat och Turun Partio-Sissit som i år firar sina 100-årsjubileer.

En scoutflicka med en bred filthatt i en samling med många andra scouter.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Årets parad togs emot av scoutdistriktet Lounais-Suomen Partiopiiris distriktschef Stefan Stjärnstedt och av hedersgäster.

På Lilltorget bjöds på såväl lokala som långväga matprodukter då där ordnades lantmarknad.

På gågatan samlades asylsökande och andra som protesterar mot Migrationsverkets stränga linje i att bevilja uppehållstillstånd. De krävde att de asylsökandes rättsskydd ska tryggas och att felaktiga beslut ska behandlas på nytt.

En person blåser såpbubblor på gågatan i Åbo och andra protesterar med skyltar mot Migrationsverkets beslut om avvisningar.
Bildtext En person blåser såpbubblor på gågatan i Åbo och andra protesterar med skyltar mot Migrationsverkets beslut om avvisningar.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Under tiden marscherade ett 80-tal personer för att legalisera narkotika i Finland. År 2000 hölls den första marschen i Finland just i Åbo, men trots att man har gjort det varje år har antalet deltagare inte stigit nämnvärt.

En marsch för att legalisera narkotika vandrar förbi Åbo svenska teater, med banderoller, skyltar och färggranna kläder.
Bildtext Marschen för att legalisera narkotika är en vårlig tradition i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Samtidigt hölls designmarknader, dansuppvisningar, fågelskådarjippon och en tävling i att fånga så många olika fiskarter som möjligt. I Fågelstornskampen såg man flest fågelarter vid Leveäkari i Björneborg och på Kellovuori i Vederlax, där man såg 107 olika arter, medan lagen från Åbo inte klarade sig lika bra.

Ändå räckte folk i Åbo till för att fylla också köer till glasstånd, att köpa biljetter till rockfestivaler och att sitta på uteserveringar.

Biljetter till Ruisrock-festivalen säljs i en kiosk på Salutorget i Åbo.
Bildtext Biljetter till Ruisrock-festivalen säljs i en kiosk på Salutorget i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Diskussion om artikeln