Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Snabbanalys: Finland–Frankrike 1–5

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Joonas Korpisalo deppar, franska spelare firar.
Bild: Lehtikuva

De finländska ishockeylejonen åkte på en av sina snöpligaste förluster någonsin då man åkte på pumpen mot Frankrike. Det var väldigt lite som fungerade i det finländska spelet, skriver Chriso Vuojärvi.

Avgörandet:

Ville Nieminen konstaterade igår i MTV:s ishockeystudio att endast en matförgiftning i det finländska laget kan leda till en fransk seger. Själv cementerade jag i Vegasporten att Finland kommer att vinna.

Det var struntprat av oss båda – Frankrike vann välförtjänt tack vare en imponerande arbetsinsats, större hunger och bättre målvaktsspel. Frankrike första seger över Lejonen någonsin. All heder till fransmännen!

Matchens behållning:

Finland har några gånger tidigare i VM och OS-turneringar vaknat efter en plattmatch. Till exempel i OS 1988 efter en inledande förlust mot Schweiz.

Dagens debacle kan i den bästa av världar leda till att Lejonen i fortsättningen vågar ta ut svängarna. Mycket mer än så kan man inte hoppas på.

Kan förbättras:

Det mesta. Till och med allt.

Mest under isen var första kedjan som åkte på tre mål i baken. Till och med Sebastian Aho var dåligt. Känns märkligt att skriva det. Men så var det.

Utropstecknet:

Frankrike härliga inställning. Förlusten må svida i skinnet på de finländska ishockeyvännerna, men i det stora hela är överraskningar som dagens franska seger mycket välkomna i VM-turneringar.

Underhållningsvärde:

Oerhört högt. Visst, spelkvaliteten lämnade en del att önska men det brydde sig inte de tusentals fransmännen om. Och knappast de neutrala åskådarna heller.

Snackisen:

Florian Hardys räddning i första perioden vara makalös. Oskar Osala hade öppet mål men Hardy fick i sista stund klubban i vägen för pucken. Sannolikt turneringens räddning.

Hur skulle matchen har utvecklats om Osala hade kvitterat där?

Spelarbetyg

Det finns givetvis spelare i den finländska truppen som inte behöver ta så stor skuld för förlusten.

Tre stjärnor:

Jesse Puljujärvi – Vilken uppryckning Finland gjorde då han fick hoppa in i stället för Juhamatti Aaltonen. Puljujärvi spelade fram sina kedjekamrater till ett par-tre fina målchanser, men krutet var blött.

Två stjärnor:

Mikko Lehtonen – Gjorde ett mål och hade bud på ett till. Än viktigare var att han inte på ett enda mål i baken.

En stjärna:

Harri Säteri – Var felfri som andre målvakt.

Diskussion om artikeln