Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förnedrande franskt fiasko för Finland – värdnationen chockade Lejonen

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Valentin Claireaux firar mål, Finland-Frankrike, VM 2017.
Bildtext Valentin Claireaux överlistar Joonas Korpisalo, som liksom de flesta andra Lejon hade en tung afton.
Bild: Lehtikuva

Finland har för första gången någonsin förlorat en ishockeymatch mot Frankrike. Värdnationen besegrade sensationellt Lejonen med klara 5–1 efter en oerhört svag blåvit insats.

Finlands afton var tung ända från början. De första fem minuter var visserligen Lejonens, men sedan var värdnationen – framhejade av en ivrig hemmapublik – långa stunder steget före.

NHL-proffset Pierre-Edouard Bellemare vinklade öppningsmålet upp i nättaket från närhåll vid tiden 14.17. Joonas Korpisalo låg nere i isen, nedtryckt bland annat av en lagkamrat, och kunde inte stoppa skottet.

I slutet av öppningsperioden fick Finland spela i nästan två minuter med fem spelare mot tre, men lyckades inte näta.

Mikko Rantanen försöker överlista Florian Hardy, VM 2017.
Bildtext Florian Hardy stod för några makalösa parader i den historiska segern. Här stoppas Mikko Rantanen.
Bild: Lehtikuva

Med bara sekunder kvar på klockan hade Oskar Osala tom bur – och kunde inte tro sina ögon när franska keepern Florian Hardy slängde klubban i vägen på mållinjen.

– Vi stod på hälarna, motståndarna kom hårt på, men nog fick vi också våra lägen. Frankrike jobbade på bra, vi måste rycka upp oss där, sade Mika Pyörälä i MTV:s pausintervju.

Dubbla bakslag

Men det blev ingen blåvit uppryckning – tvärtom.

Detta trots att Lejonen fick en kanonstart på den andra perioden då Mikko Lehtonen krutade in kvitteringen upp i krysset från blålinjen.

Men istället för ett finländskt ryck tog Frankrike på nytt över initiativet. Vid tiden 33.58 frälste de franska NHL-spelarna hemmapubliken. Bellemare sköt och Antoine Roussel sopade in returen som Korpisalo lämnade.

Fortsättning följde fem minuter senare. Den här gången styrde Valentin Claireaux in trean i numerärt överläge och Frankrike ledde med 3–1 efter 40 minuter.

Första franska segern

Till den tredje perioden släppte Finlands chefstränare Lauri Marjamäki loss Jesse Puljujärvi – som genast hämtade med sig massor med energi.

Puljujärvi träffade bland annat stolpen och spelade fram lagkamrater till ett par heta lägen under sina första VM-byten, och Lejonen verkade vara på gång.

Miro Aaltonen besviken, Finland-Frankrike, VM 2017.
Bildtext Miro Aaltonen noterades för -4 i plusminusstatistiken.
Bild: Lehtikuva

Men istället slog Frankrike till en fjärde gång. Roussel kom ensam igenom och satte in 4–1 mellan benen på Korpisalo vid tiden 48.27.

Finland fick spela powerplay i ett par repriser under de sista tio minuterna, men fick inte in någon reducering och istället slog fransmännen in femman i tom bur.

"Frankrike var bättre"

Frankrike vann sensationellt matchen med 5–1. Detta var första gången på nitton försök som Frankrike vann över Finland i en ishockeymatch.

– Motståndarna var hungriga, vi försökte komma fram med våld. Vi gjorde inte mål på våra chanser, deras målvakt var mycket duktig och Frankrike var helt enkelt bättre i dag, säger Marjamäki till MTV.

– Vi bättrade på efterhand, i början var vi inte på rätt nivå. Men vi måste leva med det här resultatet, Tjeckien väntar redan i morgon. Jag tror alla är hungriga att rycka upp sig.

Lejonlotsen öppnade även för förändringar i kedjeformationerna inför kampen mot Tjeckien på måndag klockan 21.15.

Finland – Frankrike 1–5 (0–1,1–2,0–2)

14.17 0–1 Bellemare (Rech, Hecquefeuille)
21.33 1–1 Lehtonen (Pihlström,Rantanen)
33:58 1–2 Roussel (Bellemare)
38.49 1–3 Claireaux (Janil,Rech) PP
48.27 1–4 Roussel (Rech)
57.49 1–5 Fleury (Da Costa) TM

Målvakter:
Korpisalo, FIN: 10+7+4 = 21
Hardy, FRA: 11+10+21 = 42

Publik: 11 433

Läs mera om matchhändelserna på Yle Sportens livechatt!

Diskussion om artikeln