Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen blickar redan framåt: ”Tur att vi får en ny chans i morgon”

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Sebastian Aho i förgrunden och Pierre-Edouard Bellemare i bakgrunden
Bildtext Sebastian Aho var en av de största besvikelserna mot Frankrike.
Bild: Lehtikuva

De finländska spelarna var revanschsugna efter nederlaget mot Frankrike. Förlusten sved i skinnet men alla poängterade att det är skönt att nästa match spelas redan i morgon.

Med svetten lackande upprepade de i intervjuzonen likt ett mantra att en förlust inte förstör hela turneringen.

– Ishockey är en fin idrott eftersom man oftast får fler chanser. Tur att vår chans kommer redan i morgon. Vi kan snabbt sudda bort den här matchen får våra tankar, säger Sebastian Aho.

”Alla bör höja sig”

Aho var en av de största besvikelserna i matchen mot Frankrike. Tonåringen stod för flera felbeslut och misstag man sällan ser honom göra.

– Jag spelade inte tillräckligt bra, medger han men poängterar att precis varje spelare i fortsättningen måste bära sitt ansvar:

– Alla bör höja sig. Alla måste var och en för sig förbereda sig för matcherna så nitiskt som möjligt. Visst, tränarna kan fila på taktiken och ledande spelare kan göra sin röst hörd, men jag tycker att allt måste utgå från varje spelares individuella ansvar.

Stjärnorna levererade inte

Första kedjan med Aho, Valtteri Filppula och Miro Aaltonen var inne på tre baklängesmål.

Valtteri Filppula i landslagströjan
Bildtext Valtteri Filppula mycket missnöjd.
Bild: Anu Laitila /All Over Press

Filppula hyllade det franska laget och framför allt målvakten Florian Hardy. Han var desto mer kritisk mot sin egen och sitt lags insats.

– Vi måste spela bättre i fortsättningen. Det här gick inte alls enligt våra ritningar. Det är absolut inte okej att vår kedja lät motståndarna göra mål på det sätt som Frankrike gjorde i dag.

”Vi förivrade oss”

Förlusten mot Frankrike var ingalunda Finlands första plattmatch i en VM-turnering. Mer oroväckande ur finländsk synvinkel är att Lejonen inte spelat särdeles bra en enda gång under säsongen.

– Jag tycker inte att vårt spel är i baklås. Jag tycker att vi förivrade oss. Vi hade inte tålamod att spela smart. Vi tappade puckar på neutral zon på grund av alltför själviskt spel. Det ledde till att Frankrike fick målchanser. All heder till fransmännen, de spelade en fin match, säger Aho.

Är det taktiken som är problemet eller den mentala biten?

– Felet ligger mellan öronen på oss. Vad än taktiken är så måste var och en klara av att spela på toppen av sitt kunnande, konstaterar Aho.

Diskussion om artikeln