Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tuomioja om Macrons seger: Ett öppet Europa må ha vunnit men vi kan inte fortsätta som förut

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 10:11.
Bild på tidigare utrikesminister och Europaparlamentariker Erkki Tuomioja.
Bildtext Valet av Emmanuel Macron bekräftar Finlands europapolitiska linje, anser Erkki Tuomioja (Arkivbild).
Bild: EPA PHOTO LEHTIKUVA FILES/MARKKU ULANDER/tk/mda

I och med valet av Emmanuel Macron har fransmännen gett fortsatt grönt ljus för liberala värden och den Europeiska unionen, men missnöjet hos en dryg tredjedel av röstarna finns kvar. Både Macron och europeiska politiker måste ta itu med att tackla folkets misstro mot eliten och EU, menar Erkki Tuomioja.

Det franska valresultatet kom inte som en överraskning för tidigare utrikesminister och riksdagsledamoten Erkki Tuomioja (SDP).

- Det var naturligtvis ett önskat och förväntat resultat för resten av Europa. Men det är ju oroväckande att en tredjedel av fransmännen ville se Le Pen som president.

Tuomioja är bekymrad över att Le Pen lyckades kamma hem hela 34 procent av rösterna, med tanke på att hon representerar ytterhögerns Nationella fronten - en populistisk rörelse som Tuomioja tycker att får Sannfinländarna att se ut som ett mittenparti.

Samtidigt ser han flera bakomliggande orsaker till att en del av fransmännen röstade på henne.

- Det är inte enbart på grund av rasism och oro inför immigrationen, dessa var avgörande faktorer för kanske hälften av väljarna. Den andra hälften tillhör den tidigare arbetarklassen, som känner att den gått miste om den relativt gynnsamma ekonomiska utvecklingen som har gagnat medelklassen och framför allt överklassen.

En del av etablissemanget

Trots att Emmanuel Macron inte representerar de etablerade partierna ser Tuomioja honom som en del av etablissemanget: Macron har trots allt tidigare suttit i François Hollandes regering och har en bakgrund på elitskolan ENA.

Enligt Tuomioja finns det skäl att reflektera över hur en politiker som Macron kommer att kunna tackla den samhälleliga polariseringen och oron som en ständigt växande andel av medborgarna känner inför ’det europeiska projektet’.

- Där har Macron ett stort arbete framför sig. Ingen vet egentligen hur han kommer att ta itu med det.

Parlamentsvalen Macrons nästa test

I juni kommer Emmanuel Macron och hans folkrörelse En Marche! att ställas inför sin följande prövning när fransmännen röstar i parlamentsvalet. Enligt Tuomioja blir valet ytterst viktigt för Macron, som än så länge saknar parlamentariskt understöd.

Erkki Tuomioja tror att det kommer att gå väl för Macrons En Marche!, trots att den består av oerfarna personer och representerar ingen särskilt tydlig politisk linje.

- Jag tror att det kommer att nå ett bra resultat men han kommer knappast att få majoritet, vilket innebär att han måste samarbeta med andra. Det är i och för sig en bra sak och kanske också nödvändigt för att försäkra att så många röster som möjligt blir hörda.

Strejker är att vänta

Macron har lovat att reformera Frankrike. Att liberalisera arbetslagstiftningen lär vara ett av hans kommande projekt, vilket antagligen inte blir populärt bland arbetarna. I det fallet anser Tuomioja att en strejkvåg är så gott som oundviklig.

- Det skulle vara överraskande om vi inte såg det. Det är alldeles typiskt för Frankrike. Organisationsgraden i facket är ganska låg, men när det kommer till arbetskonflikter är fransmännen vana med att gå i strejk och demonstrera på gatorna.

EU måste tänka om

Emmanuel Macrons seger har fått EU-politikerna att dra en lättnadens suck. Men enligt Tuomioja vore det här en gyllene chans att sätta igång med reformer som misstron mot euroeliten visar att unionen nu uppenbarligen behöver.

- Jag tror att många anser att vi kan fortsätta med business as usual. Men jag tycker att det är farligt att tänka så. EU måste reformera sitt arbetssätt och göra något åt den demokratiklyfta som unionen har åstadkommit.

Ifall Macron kommer att jobba för ett mer federalistiskt Europa återstår att se, säger Tuomioja.

Macrons seger bekräftar åtminstone Finlands europapolitiska linje, men nu gäller det också för vårt land att kunna göra sig sedd och hörd, och Erkki Tuomioja är osäker på om det här kommer att lyckas med den nuvarande regeringen.

- Det finns en möjlighet i krisen, nämligen att också små länder kan utöva mer inflytande än tidigare. Men det förutsätter att vi har en egen vilja. Vi borde vara mer aktiva också med att ge tankar, idéer och förslag till EU. Men om det kan ske med den nuvarande regeringen och den nya Europaministern (Sampo Terho) är ganska oklart.

Emmanuel Macron och hans fru Brigitte Trogneux har röstat i presidentvalet.

Emmanuel Macron - den okända, obundna affärsmannen som nådde toppen i Frankrike

"Jag vill samla fransmännen, inte vänstern eller högern."

Diskussion om artikeln