Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Malaysia gjorde rekordbeslag av fjäll från myrkottar

Från 2017
Myrkott i Kambodja.
Bildtext Myrkotte från Kambodja.
Bild: EPA

Malaysiska tulltjänstemän vid Kuala Lumpurs flygplats har gjort ett jättebeslag av myrkottsfjäll. Beslaget ger en antydning om hur hotade dessa märkliga däggdjur är.

Beslaget, som gjordes vid två skilda tillfällen den 2 och 4 maj, består av totalt över 700 kilo myrkottsfjäll. Det är det största som någonsin gjorts i Malaysia, uppger tullmyndigheterna - värdet på beslaget beräknas till över två miljoner dollar.

Fjällen hade smugglats in i jutesäckar från Ghana och Kongo. Enligt dokumenten innehöll säckarna torkade örter eller "allmänna produkter".

Tulltjänstemän vid Kuala Lumpurs flygplats visar Myrkotsfjäll som beslagtagits.
Bildtext Malaysiska tulltjänstemän visar upp beslaget.
Bild: EPA

En expert vid Malaysias miljöministerium säger att omkring 1 400 myrkottar fått sätta livet till för att producera en sådan mängd fjäll. Det är inte klart vart fjällen var på väg, men troligen skulle partiet skickas till Kina eller Vietnam.

Miljöorganisationer har länge uppmärksammat Malaysias centrala roll i trafiken med hotade arter till andra länder i Asien.

Offer för kvacksalveri

De skygga, närsynta, insektätande myrkottarna är de enda däggdjur som bär fjäll i stället för päls. Släktet består av åtta arter som förekommer i Afrika och Sydostasien.

Alla myrkottar är utsatta för en intensiv tjuvjakt för fjällens och köttets skull. Fjällen består av vanligt hornämne - samma protein som finns i människonaglar och noshörningshorn - och används begärligt i traditionell kinesisk medicin.

Även myrkottarnas kött betraktas som en delikatess i delar av Kina och i Vietnam.

Internationella naturvårdsunionen beräknar att över en miljon myrkottar dödats under de senaste tio åren. De räknas idag till världens mest utrotningshotade djurarter.

I april beslagtogs nästan tre ton afrikanska myrkottsfjäll av tullen vid Bangkoks flygplats.

Diskussion om artikeln