Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Fader vår som är i himmelen, rappat vare ditt namn

Från 2017
Emmy Wikström från Tölö gymnasium.
Bild: Yle/Peter Wikström

Det första man tänker när man hör ordet rap är kanske inte kristendom, utan något helt annat. En livsstil med droger, alkohol, sex och pengadyrkan kanske är mer relaterade till rapgenren.

Även om det ännu finns en hel del sådant så har faktiskt de största namnen inom modern rap skrivit mycket lyrik om deras tro och kristendom.

Grammyn för årets rapalbum 2017 och årets bästa nya artist 2017 gick till artisten som går under artistnamnet "Chance the Rapper". Chance, eller Chancelor Johnathan Bennett som han egentligen heter, är en öppet kristen Amerikansk rapartist.

Religiösa tankar har alltid funnits i rap musik eftersom genren handlar om att uttrycka sina tankar och åsikter. Även äldre rapartister som till exempel Tupac Shakur har behandlat ämnet men själv tycker jag att det dyker upp mer och mer i nyproducerad musik.

Han nämner Jesus och Gud i många av sina låtar, bland annat Blessings, All We Got och How Great vilka alla har väldigt starka gospelinslag. Han har nog även mindre religiösa låtar men ändå kan man nog märka ett tema igenom hela det prisvinnande albumet.

Låten "Blessings" (välsignelser) börjar med lovorden "I'm gonna praise Him, praise Him until I'm gone." Chance behandlar många viktiga ämnen i sina verser i "Blessings", bland annat Black Lives Matter-rörelsen och föräldraskap men framförallt hur han har blivit frälst och hur Gud styr hans steg.

Många andra rapartister har också behandlat detta tema. När man håller öronen öppna och faktiskt lyssnar på lyriken så märker man att många av dagens största namn inom rapmusiken har uttryckt sin tro i sina låtar. 

Kanye West.
Bildtext Kanye West gjorde många kristna upprörda med sin låt "I Am a God".
Bild: EPA / JUSTIN LANE

Kanye West är en av de rapartister som mest nämner sin tro i sin musik. Han har också samarbetat med Chance the Rapper på låten "All We Got". Kanye har även beskrivit sitt senaste album som ett "gospel album med mycket svordomar" och albumet har faktiskt namngetts efter det spanska namnet för aposteln Paulus. West har också talat om Gud i tidigare verk till exempel i låten "Jesus Walks".

Hans låt "I Am a God" gjorde många kristna upprörda eftersom West säger att han är en gud. Lyriken har förklarats med bibelversen "Jag har sagt att ni är gudar, att ni alla är den Högstes söner" (Ps 82:6).

Så fastän Wests sätt att uttrycka sin tro i musiken inte är så rumsrent så är han nog ändå öppet kristen. I en intervju med "Vibe Magazine" berättar han att han tror att Gud är orsaken till hans framgång och att Gud leder West på vägen.

Chance the rapper är en rapartist.
Bildtext Chance The Rapper är en öppet kristen rapartist.
Bild: Wikimedia commons

Kendrick Lamar är en annan rapartist som har uttryckt sin tro i sin musik fastän mycket av hans lyrik innehåller svärord och våldsamt språk. I introt till hans album "good kid, m.A.A.d city" hör man en bön där Lamar bekänner sina synder och sin tro.

Lord God, I come to you a sinner, and I humbly repent for my sins. I believe that Jesus is Lord. I believe that you raised Him from the dead. I will ask that Jesus will come into my life and be my Lord and Savior. I receive Jesus to take control ofmy life that I may live for Him from this day forth. Thank you, Lord Jesus, for saving me with your precios blood. In Jesus' name, Amen.

rapparen Lamar i introt till albumet Good Kid, m.A.A.d city

Annat än detta väldigt tydliga yttrande finns budskapet med ibland annat låten Alright, där Kendrick förklarar att i Guds händer klarar man sig. I låten "Faith" behandlar han också tro och religion.

Kendrick Lamar
Bildtext Strunta i allt som heter religion, säger rapparen Kendrick Lamar.
Bild: EPA / ADAM WARZAWA

- Tro på en Gud, Det är bara en Gud. Strunta i allt som heter religion. Tro på en Gud och gör gott. Försök ditt bästa för att göra gott, vi är inte perfekta, säger Lamar i en intervju till en amerikansk webbsajt.

Det här är bara en glimt av alla religiösa hänvisningar i den moderna rapen. Religiösa tankar har alltid funnits i rap musik eftersom genren handlar om att uttrycka sina tankar och åsikter. Även äldre rapartister som till exempel Tupac Shakur har behandlat ämnet men själv tycker jag att det dyker upp mer och mer i nyproducerad musik.

Så döm inte hunden efter håren, substans kan hittas även i raplyrik.

Artikeln skriven av: Emmy Wikström, Tölö Gymnasium

Diskussion om artikeln