Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Fem myter om veganism

Från 2017
Bönor, tomater, en majskolv, en paprika och en gul pumpa.
Bild: Pixabay

En vegan är någon som av etiska, religiösa eller hälsoskäl valt att inte konsumera djurprodukter. Veganism blir alltmer populärt. Enligt butikskedjorna har försäljningen av växtbaserade produkter under de senaste åren varit överlägset störst jämfört med andra produkter. Trots det vet många inte vad det egentligen innebär att vara vegan.

Veganism är omgivet av många myter och missuppfattningar.

För att slå hål på de vanligaste myterna har jag intervjuat Kristen Bettencourt, som varit vegetarian i 25 år och vegan de senaste fem, och Tim Marten, som varit vegetarian i 27 år och vegan de senaste tio.

Kristen Bettencourt och Tim Marten.
Bildtext Kristen Bettencourt och Tim Marten har båda ätit veganskt i flera år. Kristen har också forskat i vegansk kost.
Bild: Privat

1. Veganer hatar köttätare

Enligt siffror från 2011 är nästan 3 procent av alla finländare vegetarianer eller veganer. Om alla dessa skulle bo i Helsingfors skulle omkring var sjätte helsingforsare äta vegetariskt eller veganskt.

Som siffrorna visar är största delen av finländarna är köttätare. Det är helt enkelt inte ett alternativ att hata köttätare då majoriteten av ens vänner och familj äter kött. Dessutom är det onödigt att få någon att skämmas för vad de äter, det pågår redan tillräckligt sådant i vårt samhälle.

Något som dock kan frustrera veganer är djurälskare som äter kött.

Att någon har ett djur hemma som de älskar och tar hand om, men inte anser att djuret som dött för att de ska få sin köttfärssås, har samma värde, känns bisarrt. Att man medvetet delar in levande varelser i grupper på sådana som är värda ett bra liv och sådana som inte är det, är en obehaglig tanke.

En lejonhona med en köttklump framför sig.
Bildtext Behöver människan kött för att överleva?
Bild: Pixabay

2. Den veganska dieten fungerar bara ett tag, förr eller senare måste du äta kött

Att människan skulle behöva äta kött för att överleva är en myt, det finns ingen vetenskaplig forskning som säger att du behöver djurprodukter i din diet.

Det som kan hända när man ändrar sin diet drastiskt är att man kan få brist på till exempel järn eller B12, men det finns andra källor för järn och B12 än kött. Förutom att man kan få i sig dessa genom mat så finns det många som tar kosttillskott.

För en del kan det vara så att de saknar smaken av kött, men den saken kan lätt åtgärdas med maträtter och recept som efterliknar kött.

Två smörgåsar med veganskt pålägg.
Bildtext Visste du att Paavo Nurmi åt vegetariskt under sin karriär som toppidrottare?
Bild: Pixabay

3. Man får inte tillräckligt med protein

En av de vanligaste missuppfattningarna om veganism är att man inte har tillräckligt med protein i sin kost.

Kött- och mjölkprodukter är inte de enda proteinkällorna, nästan all mat innehåller protein av något slag. De vanligaste veganska proteinkällorna är tofu, bönor, frön och nötter.

Det finns dessutom en sorts proteinhets i vårt samhälle och vi behöver egentligen mycket mindre protein än vi tror.

Röda linser mot vit bakgrund.
Bildtext Linser är proteinrika och innehåller mycket aminosyror.
Bild: Pixabay

4. Man kan inte äta sig mätt på vegansk mat

Man kan äta mångsidigt och få alla näringsämnen man behöver utan djurprodukter.

Vare sig man äter kött eller inte måste man vara aktsam om sin diet och vara uppmärksam på att man får i sig alla de näringsämnen kroppen behöver för att må bra.

Vegansk mat kan ofta vara mer kreativ och smakrik eftersom man måste kringgå användandet av olika djurprodukter och måste hitta olika sorters ersättningar för dem.

Potatissoppa i randig skål.
Bildtext Restauranger som specialiserat sig på vegansk mat eller åtminstone erbjuder vegansk mat finns i hela Finland.
Bild: Pixabay

5. Det är omöjligt att hitta vegansk mat på restauranger

I och med att den veganska rörelsen växer så dyker det hela tiden upp flera helveganska och vegetariska restauranger, och alla restauranger har alltid någon sorts vege alternativ. Veganförbundet har samlat en lista på veganvänliga restauranger runtom i Finland.

Ibland kan det finnas ett dåligt urval men jämför med för några år sedan så har det förbättrats väldigt mycket. När man reser kan det ibland vara svårt att hitta ställen med bra urval, men också detta har förbättrats.

3 recept för dig som vill testa på veganskt

Skriven av: Saga Strandén, Tölö gymnasium

Diskussion om artikeln