Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Landskapsförbunden ryter till om riksåttans skick: Viktigt att förbättra vägen så fort som möjligt

Från 2017
Vy över riksväg 8 i Masku.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

Riksväg 8 mellan Åbo och Björneborg borde utvecklas, annars kan riksvägen utgöra ett hinder för den ekonomiska utvecklingen i regionen. Det anser landskapsförbunden i Satakunta och Egentliga Finland, som träffas på måndagen i Raumo.

Det finns en hel del industrier längs riksvägen, såsom bil-, och sjöfartsindustri. Riksåttan är logistiskt sett mycket viktig för regionen och är den väg som används för att transportera både varor och personer mellan Åbo, Raumo och Björneborg.

Riksväg 8 fungerar också som en förbindelse mellan hamnarna i de här städerna, eftersom det inte finns någon järnväg längs kusten. Nu borde staten alltså åtgärda riksvägen, det skulle vara viktigt för att stöda de positiva ekonomiska vindarna i landskapen, konstaterar landskapsförbunden.

Nu kommer både gods- och persontrafiken att öka på riksåttan, som ändå är i dåligt skick på många håll. Det här förorsakar redan nu trafikstockningar och olyckor.

Landskapsförbunden föreslår nu för Trafik- och kommunikationsministeriet att man försnabbar förbättringen av korsningarna i Letala och Euraåminne, så att förbättringsarbetet kunde genomföras redan åren 2019 och 2020. Det här skulle kosta 40 miljoner.

Diskussion om artikeln