Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kampanj för att öka kunskapen om melanom

Från 2017
Uppdaterad 09.05.2017 12:42.
3D-modell av hudcancer
Bild: Sriram Subramaniam, National Cancer Institute, National Institutes of Health

Euromelanoma-kampanjen ordnas i dag på tio orter runtom i Finland. Under dagen kan man göra ett kostnadsfritt besök till en hudläkare som undersöker ens födelsemärken.

På så sätt kontrolleras det ifall man drabbats av melanom eller någon annan hudsjukdom. Kampanjen har ordnats i Finland sedan år 2015, och har under de tidigare åren visat sig vara mycket populär.

Hudspecialisten Laura Bouchard arbetar på hud- och allergisjukhuset i Helsingfors. Hon medverkar själv under kampanjen som pågår i dag.

Enligt henne är det viktigt att öka kunskapen om riskerna med melanom.

- Medier och nyheterna ska tala mer om melanom. Det är också viktigt att läkare granskar huden också under andra mottagningar och berättar ifall de ser något avvikande.

1 300 finländare drabbas årligen

Även om man i dag talar mer om melanom, kunde kunskapen öka ännu mer. Då man vet vad det handlar om och kan sköta om sig, minskar risken att insjukna.

Faktum är att över 1 300 finländare drabbas varje år av melanom. Risken finns oavsett ålder och kön, men personer med ljust eller rött hår, eller sådana med extra känslig hud, hör speciellt till riskgruppen.

- Förr trodde man till och med att det var hälsosamt att ta sol. Nu finns det en större kunskap om melanom, men vissa människor bryr sig ändå inte tillräckligt.

Det bästa sättet att minska risken för melanom är att vara medveten om solen och att skydda sig från den.

- Det är viktigt att man skyddar sig med kläder och solkräm och att man undviker solen mitt på dagen.

Bouchard hoppas att kampanjen ska locka både barnfamiljer och äldre personer att komma och undersöka sig. Om man inte har möjlighet att besöka någon av dessa tio orter imorgon, ska man komma ihåg att man även kan gå till en allmänläkare vid ett senare tillfälle.

I Finland ordnas kampanjer i Helsingfors, Vasa, Tavastehus, Jyväskylä, Karleby, S:t Michel, Björneborg, Seinäjoki och Tammerfors. Kampanjen ordnas även i ett trettiotal andra länder.

Jessica Björklöf

Diskussion om artikeln