Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa kan bolagisera tekniska stödtjänster

Från 2017
Ilkka Kärkkäinen.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Vasa ska bilda ett bolag som tar över de tekniska stödtjänsterna, föreslår stadsstyrelsen. 440 anställda överförs till det nya bolaget.

Tre alternativ presenterades för stadsstyrelsen. I ett av dem föreslogs att endast matservicen och städning bolagiseras tillsammans med sjukvårdsdistriktet. Men stadsstyrelsen gick in för det mest radikala förslaget.

Mattjänsterna, städningen, husavdelningen, transport- och lagerservice bolagiseras med sjukvårdsdistriktet och eventuellt regionens kommuner. I Vasa räknar man med stordriftsfördelar med större volym.

Man listar också fördelar för de anställda med bättre möjligheter till cirkulation och fler karriäralternativ. Regionens övriga kommuner erbjuds också möjlighet att gå med i bolaget.

Stadens 440 anställda överförs till bolaget med gällande arbetsavtal. Samarbetsförhandlingarna inleddes i slutet på april.

I det nya samägda bolaget får Vasa drygt tvåtredjedelar av aktierna medan resten innehas av sjukvårdsdistriktet. Kommer även andra kommuner med ordnas en nyemission.

Diskussion om artikeln