Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö stad försvarar sitt beslut: McDonald var inte valbar

Från 2017
En hand som håller i en penna och är i beråd att fylla i en valsedel.
Bildtext Kommunalvalet 2017 hölls den 9 april.
Bild: Yle/Tove Virta

Allt gick rätt till när Hangö beslutade att inte låta Outi McDonald ställa upp i kommunalvalet. Förkasta besväret uppmanar Hangö stad i sitt utlåtande till förvaltningsdomstolen.

Det var Kristdemokraten Juha Kaunismaa som besvärade sig till förvaltningsdomstolen eftersom han anser att staden agerade fel när centralvalnämnden beslutade att hans partikamrat McDonald inte fick ställa upp i valet.

"Hon var anställd och inte valbar"

I sitt utlåtande till förvaltningsdomstolen försvarar staden nu sitt beslut och konstaterar att McDonald fortfarande tekniskt sett är anställd av staden och är därför inte valbar. Staden sade upp McDonald från sin tjänst som ledande läkare i mars 2015, men uppsägningen har ännu inte vunnit laga kraft eftersom en rättsprocess kring uppsägningen fortfarande är på hälft, konstaterar staden.

Enligt kommunallagen är personer i ledande ställning i en kommun inte valbara.

kvinna invid vit vägg
Bildtext Outi McDonald ville ställa upp för Kristdemokraterna.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Hangö stad understryker att centralvalnämnden grundligt utredde McDonalds valbarhet innan beslutet fattades. Centralvalnämnden har bland annat varit i kontakt med kommunförbundets jurist som anser att McDonald inte är valbar.

"Peltonen var valbar"

Ett annat besvär handlade om SFP-politikern Björn Peltonens valbarhet.

Staden håller också här fast i sitt beslut och konstaterar att allt gick rätt till då staden beslöt att Hangö hamns tekniska direktör Björn Peltonen (SFP) däremot var valbar.

Björn Peltonen, teknisk chef i Hangö hamn.
Bildtext Björn Peltonen ställde upp för SFP.
Bild: Yle/Minna Almark

Centralvalnämnden i Hangö utredde också om Hangö hamns tekniska direktör Björn Peltonen var valbar eller inte på grund av sin ledande position.

Staden äger aktiebolaget Hangö hamn. Därför utredde staden och Kommunförbundet bland annat bolagets storlek i proportion till stadens omsättning, Peltonens position i bolaget och hur stor beslutanderätt och vilka maktbefogenheter Peltonen har.

Diskussion om artikeln