Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Uppgifter om hemliga Nordkorea-samtal i Oslo

Från 2017
Uppdaterad 09.05.2017 09:16.
Den här bilden är från 2016 och visar ett annat missiltest.
Bildtext Nordkoreanskt missiltest år 2016.
Bild: EPA / KCNA

Det finns obekräftade uppgifter om att det pågår samtal mellan företrädare från USA och Nordkorea i Oslo som bäst.

Diplomatkällor säger till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att samtalen hålls under måndag och tisdag.

- Samtalen mellan nordkoreanska regeringstjänstemän och amerikanska experter började på måndag i en förort till Oslo och kommer att fortsätta på tisdagen, säger en källa till Yonhap.

En annan källa säger till Yonhap att den nordkoreanska delegationen leds av Choe Son-hui, som är en av generaldirektörerna i Nordkoreas utrikesministerium. USA representeras av Suzanne DiMaggi som är chef för tankesmedjan New America i Washington D.C.

Flera japanska medier har rapporterat om samtalen. De har hänvisat till Kinas utrikesministerium som har sagt att samtalen ska äga rum.

Den japanska nyhetsbyrån Kyodo uppger att Trumps administration har sagt till Kina att presidenten är redo att träffa den nordkoreanska ledaren Kim Jong-un om Pyongyang avslutar sina missilprogram. Kyodo citerar anonyma diplomatkällor som säger att USA nyligen diskuterade Nordkorea med Kina.

USA ska ha sagt att om Nordkorea avslutar sina missilprogram lovar USA i gengäld att inte försöka störta det nordkoreanska styret eller pressa på för ett återförenat Korea. Enligt Kyodo antas Kina ha berättat för Nordkorea om de amerikanska förslagen.

Påven föreslog att Norge medlar

Det norska utrikesministeriet säger till Sveriges Radio att man önskar att inte kommentera frågor knutna till eventuellt norskt engagemang i freds- och försoningsarbete.

Förra veckan sade påven Franciskus att till exempel Norge, borde försöka medla i konflikten mellan Nordkorea och USA.

- Det finns så många facilitatorer i världen. Det finns medlare som erbjuder sig själva, till exempel Norge, sade Påven enligt nyhetsbyrån Reuters.

Påven sade att situationen har hettat till för mycket och att det ökar risken för en kärnvapenkatastrof. Spänningarna mellan USA och Nordkorea har ökat under våren.

De senaste åren har Norge spelat en viktig roll i fredsprocessen efter det långa inbördeskriget i Colombia.

Diskussion om artikeln