Landmärke ger identitet åt Borgås nyaste kvarter
Nya konstprojekt kommer snart att prägla kvarteren kring Alexandersbågen och Konstfabriken. Konstnärerna har nu tillsammans satt i gång den kreativa processen.
Inne i Konstfabriken är samtalstonen lugn, glad och optimistisk. Tidtabeller, visioner, stadsplaner och nya uppslag stöts och blöts mellan stadens konstanskaffningsgrupp, byggherrar och de aktuella konstnärerna.
Redan nästa år får Borgåborna i sin vardag umgås med konsthållplatser, ny fasadkonst, installationer och ett stort landmärke.
Det är den svenska konstnären Åsa Maria Bengtsson som svarar för landmärket i ändan av Västra Alexandersgatan. Hon har tidigare i Sverige och Norge utformat ett tiotal offentliga konstverk.
- Alla nya uppdrag känns i början som tuffa utmaningar, säger Åsa Maria Bengtsson. Det här blir ett landmärke som kommer att synas långt, både från ån och från många vägar.
Offentlig konst fyller viktiga funktioner.
- Jag tycker att konst i stadsmiljöer ger identitet till ett område. Samtidigt ska invånarna orka se på verket varje dag. Det gäller att hitta rätt sorts balans i uttrycket. Att inte göra för mycket eller för lite.
I bästa fall består verket i hundratals år. Ännu vill och kan Åsa Maria Bengtsson inte gå in på några detaljer kring det kommande landmärket vid Alexandersbågens höga murar.
- I många av mina verk har jag använt mig av orientaliska mönster. Kanske det blir så här också, eller så inte, funderar hon.
Hon jobbar också med stora skulpturala former.
- Min allra senaste var en jättestor sked som finns i Borås. Här tänker jag på muren och då kan det bli en relief, jag tänker på metal och ofta har jag använt mig av mosaik.
- Det finns helt enkelt många möjligheter.
Med om att skapa fyra offentliga konstverk kring Alexandersbågen är nu sex konstnärer: Astrid Sylwan, Kirsti Taivola, Marko Vuokola, Åsa Maria Bengtsson, Petri Hytönen och Corinna Helenelund.
De valdes ut bland en skara på 170 konstnärer som hade anmält sitt intresse.
I november ska planer och skisser godkännas och nästa år kommer de första verken att vara klara.
För de så kallade konsthållplatserna svarar Borgåkonstnärerna Petri Hytönen och Corinna Helenelund. De skapar tillsammans de två takförsedda busshållplatserna vid Konstfabriken.
- Jag jobbar normalt med installationer och skulpturer. En hållplats kan vara ett sätt att ta in konsten i en annan funktion än vad den har i gallerier. Nu blir konsten ett skydd där man kan sitta, vänta och vistas en stund, säger Corinna Helenelund.
Offentlig konst kan öppna nya dimensioner och nivåer.
- Den öppnar på olika sätt upp vardagstillstånd på ett nytt sätt för mänskor.