Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Minimera olycksrisken på trampolinen

Från 2017
Uppdaterad 10.05.2017 09:41.
William och Alfred Grönlund sitter på studsmattan på gården.
Bildtext Det bästa med studsmattan är att man kan göra olika tricks, säger William och Alfred Grönlund.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

I två år tjatade och önskade sig de tre bröderna i familjen Grönlund en studsmatta. Trots att pappa David tittade på videon på youtube där läkare informerade om riskerna med studsmattor gav han till slut efter.

- Till slut tänkte jag att om det är någon som ska ha studsmatta så är det vi eftersom vi har tre aktiva pojkar. Jag tyckte att det vore bra med ett ställe dit de kan gå och göra av med energi om de är vilda, säger Victoria Grönlund.

Studsmattan har nu en självklar plats på familjens gård. Barnen rör på sig och får utlopp för sin energi.

- Visst finns det risker med en studsmatta, men fördelarna är så stora så vi får ta riskerna också, säger Victoria Grönlund.

David och Victoria Grönlund sitter på en sten i trädgården och tittar på 2-åriga Ylva.
Bildtext Snart vill 2-åriga Ylva göra sina bröder sällskap på studsmattan. I bakgrunden David och Victoria Grönlund.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

"Max tre åt gången"

På familjen Grönlunds studsmatta har inte något allvarligt inträffat. Ofta hörs någon ropa ”aj!” - ett uttryck som inte är helt ovanligt i en familj med fyra barn.

- Det händer ju hela tiden, oavsett vad de gör, säger Victoria Grönlund.

För att minimera incidenterna finns regler om max tre personer på studsmattan. Från början var det en person i taget, men eftersom bröderna är tre, justerades reglerna efter ett tag.

- Ibland då man tittar ut i fönstret är det sex pojkar på studsmattan och så ska det ju inte vara. Men faktum är att man blir lite härdad. Visst ingriper vi ibland, men kanske inte så ofta som vi borde, säger Victoria Grönlund.

Till reglerna hör också att endast en i taget får göra volter, och skor ska inte användas.

- Skyddsnät runt mattan är viktigt. Jag har hört om ett fall där skyddsnät saknades och det resulterade i ett barn som landade på armbågen som krossades och behövdes skruvas ihop, säger David Grönlund.

Bra motion

En stor fördel som familjen ser i studsmattan är möjligheten till motion.

- Ett barn rör ju sig naturligt, men ju äldre de blir desto mera märker man att de borde röra på sig men de kanske inte har hittat en naturlig form för det om de inte är med i någon organiserad idrott.

Alfred och William Grönlund hoppar på studsmattan.
Bildtext - Ibland hoppar vi tio minuter, ibland en timme, säger Alfred och William Grönlund.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Sommaråkomma

Under de senaste 5-15 åren har antalet olyckor som inträffat på studsmattor ökat. En logisk utveckling med tanke på studsmattornas stora popularitet.

- Det är främst benbrott i armar för yngre barn och i benen för äldre barn. Men majoriteten av trampolinskadorna är lindriga, såsom vrickningar och stukningar och de sköts inte vid sjukhusen, säger ortopeden Erno Lehtonen-Smeds vid Vasa Centralsjukhus.

När flera barn hoppar samtidigt på studsmattan ökar risken för olyckor. Speciellt när det är storleksskillnader på barnen.

- Om det är både äldre och yngre barn på trampolinen samtidigt ökar risken för att det yngre och lättare barnet ska skada sig och flyga okontrollerat. Barnen kan också falla på varandra okontrollerat och då blir det ofta svåra skador, säger Lehtonen-Smeds.

En i taget!

För att undvika risken för olyckor uppmanar Lehtonen-Smeds till att endast ett barn i taget ska hoppa på studsmattan. Därtill ska studsmattan ha ett skyddsnät och en vuxen borde alltid övervaka aktiviteten.

Ett enkelt benbrott tar uppskattningsvis 4-6 veckor att läka och är det frågan om ett allvarligare benbrott beräknas två till tre månader. Enligt undersökningar kunde femtio procent av alla olyckor på studsmatta undvikas med skyddsnät.

- Barnen brukar lyda goda råd en kort stund, sedan är en olycka framme i värsta fall. Därför borde en vuxen alltid finnas nära, säger Lehtonen-Smeds som själv är pappa till fyra barn och ägare av en studsmatta.

- Vi har haft en i flera års tid och jag anser nog att det är en bra grej. Allt som får barnen bort från datorn eller telefonen är positivt, säger Lehtonen-Smeds.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln