Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Sex & Sånt kammar hem storvinst

Från 2017
Uppdaterad 10.05.2017 15:44.
På bilden syns Isa och Dan som båda varit programledare för Sex & Sånt.
Bild: Yle/ Björn Karlsson

Yle X3M:s långkörare Sex & Sånt belönas med en prissumma på 6000 euro. Programmet har i drygt 15 år vänt in och ut på alla sexrelaterade frågor som finlandssvenska ungdomar ställt och fortfarande ställer sig.

Svenska kulturfonden har i år valt att ge Anita och Nils Meinanders pris för medicinsk forskning till Yle X3M och Sex & Sånt.

- Det känns jättebra, säger Isa Mårtenson som själv varit programledare och numera fungerar som producent för Sex & Sånt.

- Det här priset legitimerar vårt arbete och gör så att ännu fler får veta vad vi håller på med, säger Dan Granqvist som i år, passande nog, firar sexårsjubileum som programledare.

"Din son sa kuk i radion"

En av Sex & Sånt viktigaste uppgifter är att avdramatisera sex och sexualitet - något programmet, enligt Svenska kulturfonden, lyckas utmärkt med.

I prismotiveringen står det bland annat: ”Utan pekpinnar och med ett lättsamt, men alltid sakligt, tilltal har Sex & Sånt ledsagat otaliga svenskspråkiga ungdomar på vägen till vuxenlivet.”

- Kanske är det samhällsutvecklingen överlag men jag tycker faktiskt att folk har blivit bättre på att prata om sex, säger Dan.

Under de år han jobbat med Sex & Sånt, både i radio, tv och på webben har han aldrig upplevt att folk skulle ha reagerat negativt på hans jobb.

Kanske är det samhällsutvecklingen överlag men jag tycker faktiskt att folk har blivit bättre på att prata om sex.

― Dan Granqvist

- Nej, det har nog inte hänt! Mamma har en gång fått höra att: ”Din son sa kuk i radion”, och hon svarade bara: ”Ja, det är just sådant de pratar om”, säger Dan.

"Jag blir stolt över min egen fitta"

Med nya generationer kommer nya frågor, men det finns också gamla klassiker som hänger med.

- Det verkar vara så stigmatiserat för män att gå och visa upp kuken för en läkare att de hellre frågar oss om allt från storlek till konstiga prickar, säger Dan.

Både Isa och Dan tycker att det allra roligaste med Sex & Sånt är de stunder när de märker att de hjälpt någon eller fått hen att känna sig mer du med sin egen kropp.

- På Pampas nationaldag i år hade vi ett fitt-memory med bilder på helt normala underliv. Det var alltså inga porrfilmsbilder. Då var det en tjej som lite i förbigående sa: ”Man blir ju stolt över sin egen.” Det var fint, säger Isa.

- Jag minns också en gång när en kille hörde av sig och sa att Sex & Sånt och egentligen hela X3M hade fått honom att inse att det inte var något fel på honom trots att han är bög. En sådan kommentar lever man på i flera år, säger Dan.