Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Valfriheten i vården: Kårkulla kan inte fortsätta som nu

Från 2017
Uppdaterad 09.05.2017 17:52.
Skylt med texten Kårkulla samkommun - en resurs i Svenskfinland
Bild: Yle

Den omfattande valfriheten inom social- och hälsovården, som regeringen föreslår, får följder på många plan. Kårkulla samkommun, som erbjuder service för personer med utvecklingsstörning, får inte fortsätta i sin nuvarande form.

Enligt projektchef och understatssekreterare Tuomas Pöysti vid social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet måste kommunerna som ligger bakom Kårkulla hitta ett annat sätt att idka verksamheten som Kårkulla nu har hand om.

Nya former behövs

Ansvaret för att ordna och producera servicen överförs i samband med reformen till de nya landskapen. Enligt Pöysti borde de starta service som de tar hand om själva, eller så konkurrensutsätta och genom offentlig upphandling sköta servicen.

Då blir det till att anlita antingen privata eller tredje sektorn.

”Tillfälle att uppdatera konceptet”

Enligt Pöysti kunde aktörerna bakom Kårkulla till exempel upprätta ett företag som är med och konkurrerar. Eller så kan de olika landskapen idka samarbete sinsemellan.

Den juridiska formen som Kårkulla samkommun har i dag kan ändå inte fortsätta.

-Det här är ett tillfälle att uppdatera konceptet så att också svenskspråkiga familjer med dessa behov har en riktig rätt att välja, som redan i dag finns på den finskspråkiga sidan, säger Pöysti till Yle Nyheter.

Diskussion om artikeln