Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Soptunnor i havet till hamnar i Helsingfors, Vasa och Åbo

Från 2017
Uppdaterad 09.05.2017 16:38.
Havssoptunna i Helsingfors.
Bild: Wärtsilä

Wärtsilä firar Finland 100 år med att introducera havssoptunnor. Den första havssoptunnan har nu tagits i testanvändning i Brunnsparken i Helsingfors.

Nordeuropas första Seabin-havssoptunna sjösattes i dag på Ugnsholmen i Brunnsparken i Helsingfors.

Samlar in skräp och olja

Seabin är en flytande soptunna som placeras i vattnet i exempelvis småbåtshamnar där den samlar in skräp som flyter omkring. Ytvattnet sugs in genom en filterpåse och när vattnet pumpas tillbaka i hamnbassängen blir skräpet kvar i insamlingspåsen.

Seabin har också kapacitet att samla in en del av den olja och andra orenheter som flyter på vattenytan.

Wärtsilä fungerar som pilotpartner i Seabin-projektet tillsammans med La Grande Motte i Frankrike, Porto Montenegro i Montenegro, Port Adriano på Mallorca, Butterfield på Bermuda och Safe Harbor Marinas i USA.

Utvecklar ny miljöteknik

Wärtsilä har under många år samarbetat med Håll Skärgården Ren för en ren havsmiljö och stöder också talkokampanjen Snygg Beach.

- Wärtsilä är oroligt för den marina miljöns framtid och för oss är det en ära att kunna delta i Seabin-projektet. Som en av de ledande lösningsleverantörerna inom marinindustrin utvecklar vi ständigt ny miljöteknik, säger Atte Palomäki som är kommunikationsdirektör och medlem i ledningsgruppen vid Wärtsilä.

Palomäki säger att det viktigaste ändå är att komma ihåg att var och en genom sina egna handlingar kan påverka hur ren havsmiljön är.

Testperiod

Under en tre månader lång testperiod ska man samla in pilotpartnernas erfarenheter av hur havssoptunnorna fungerar. Försäljningen av Seabin-soptunnorna väntas komma i gång i augusti.

Under partnerskapsprogrammet donerar Wärtsilä havssoptunnor till Helsingfors stad och Helsingfors hamn. Wärtsilä förhandlar också om att donera havssoptunnor till gästhamnen i Aura å i Åbo och till Vasa.

Diskussion om artikeln