Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Den finländska nervositeten sabbar för hockeylaget - så här kan det fixas!

Från 2017
Uppdaterad 09.05.2017 19:42.
En besviken finsk ishockeyspelare med jublande franska spelare i förgrunden.
Bild: Michal Kamaryt/All Over Press

För finländska idrottare verkar de riktigt stora segrarna utebli. Talang finns där, men hur får man ordning på nervositeten? Vi frågade den mentala coachen Christoph Treier.

Lejonens VM-förluster mot Tjeckien och hemmalaget Frankrike har fått många att fundera på den finländska nervositeten i stora mästerskap.

– Finlands förluster mot Sverige för ungefär 20 år sedan berodde ganska klart på dåligt självförtroende. Det har ändå svängt lite de senaste åren, säger Christoph.

Om nervositeten blir för stor är risken att klappa ihop under matchen överhängande. Lyckligtvis finns det hjälp mot nervositet i form av mental träning.

Vissa idrottare kan än i dag ha svårt med att ta emot hjälp. Det verkar faktiskt handla om en slags finländsk envishet om att vilja kämpa sig igenom motgångarna själv.

Christoph Treier, mental coach

Sisuns baksida

Det finns många sätt för idrottare att träna mentalt och landslaget har en egen idrottspsykolog. Mental träning är en lång process som kan ta flera år.

– Det är som att träna på gym. Man kan inte köra några intensiva pass och förvänta sig att man blir mycket starkare på några veckor, säger Christoph.

Mental träning handlar också mycket om att diskutera och bearbeta idrotten tillsammans med sitt lag. Hur går det ihop med bilden av den tysta finländaren som ogärna talar om känslor?

– Vissa idrottare kan än i dag ha svårt med att ta emot hjälp. Det verkar faktiskt handla om en slags finländsk envishet om att vilja kämpa sig igenom motgångarna själv. Men faktum är att det ligger hela team bakom framgångsrika idrottare.

Alla spelare borde försöka hitta glädjen och minnas varför de en gång började spela ishockey överhuvudtaget. Det syns inte att landslaget har roligt nu, för mycket handlar om krav och prestation.

Christoph Treier, mental coach

Din hand är din vän

Det sägs att Finlands juniorlandslag i ishockey nådde stora framgångar tack vare sin mentala coachning. Där ingick att lätta på den ödesmättade stämningen kring VM.

– Alla spelare borde försöka hitta glädjen och minnas varför de en gång började spela ishockey överhuvudtaget. Det syns inte att landslaget har roligt nu, för mycket handlar om krav och prestation.

Lauri Marjamäki sneglar åt höger.
Bildtext Tränaren har stort ansvar för den mentala coachningen också. Så lite kan man allt skylla på ishockeytränaren Lauri Marjamäki.
Bild: Lehtikuva

Det är viktigt att inte vara rädd för att misslyckas, utan i stället komma ihåg varför man tagit sig till toppnivå. Christoph tipsar nervösa idrottare om att ta hjälp av sin hand.

– Titta på din hand och tänk ut dina bästa egenskaper - en per finger. Memorera dem och titta på din hand om du känner dig osäker. Kom ihåg varför du är bra!

De osäkra och de överladdade

Före en viktig match handlar mycket om att komma in i rätt prestationstillstånd.

– Det finns oftast tre olika läger i laget innan en match. De som är i precis rätt prestationstillstånd, de som är lite för osäkra och de som är övermotiverade. Det är kanske osäkerheten som är Lejonens största kamp just nu, säger Christoph.

Det är tränarnas uppgift att lyfta moralen och det finns knep för det.

– Man kan visa videoklipp på bra prestationer, något som visar att det är möjligt att vända en dålig situation. Det finns en massa exempel på det inom idrott.

Dubbel förlorare

Hur hanterar man då en förlust som toppidrottare?

– Man ska försöka dra lärdomar av det. Om man både förlorar poäng och inte heller lär sig något har man förlorat i dubbel bemärkelse.

Ishockey är ändå en väldigt fysisk sport där styrka, spontanitet och muskelminne spelar en stor roll. Ungefär hälften av en ishockeyprestation på toppnivå beror på det mentala, enligt Christoph. I andra sporter är ens mentala tillstånd i större fokus.

– Golf är en av sporterna som kräver störst mental styrka. Du ska så klart ha rätt teknik i swingen, men upp till 80 procent av din prestation kan bero på hur du klarar pressen.

Rory McIlroy firar efter segern på Tour Championship.
Bildtext Underskatta inte golfarnas mentala styrka.
Bild: All Over Press.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln