Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundets svar: Vi har förtroende för Marjamäki

Från 2017
Lauri Marjamäki.
Bildtext Lauri Marjamäkis Finland har öppnat VM med en seger, en strafförlust och en förlust.
Bild: Aleksi Alku/All Over Press

Kritiken är massiv mot Lejonen efter VM-starten. Ishockeyförbundets ordförande intygar att man tror på förbundskaptenen Lauri Marjamäki. ”Vi tittar framåt. Spelet är på väg åt rätt håll.”

I går kväll åkte Finland på andra raka förlusten i ishockey-VM. Laget följde upp kollapsen mot Frankrike i söndags med att tappa en 3–0-ledning i den tredje perioden mot Tjeckien till förlust på straffar.

VM-starten har bara varit en fortsättning på Lauri Marjamäkis tuffa första säsong som förbundskapten. Hans saldo är klart på minus och många har dragit paralleller till Juniorlejonens tränare Jukka Rautakorpis öde.

Han fick sparken mitt under junior-VM i vintras. Ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela säger att det inte ska vara aktuellt nu.

– Jag pratar inte om hans ställning. Nu tittar vi framåt. Jag har förtroende för Marjamäki och hans landslag. Spelet är på väg åt rätt håll, säger han till Yle Urheilu.

Tror spelarnas förtroende är kvar

Redan inför VM startade snacket om att Finlands bästa spelare inte tror på Marjamäki efter World Cup-besvikelsen i höstas. Flera NHL-spelare tackade nej till VM av olika anledningar, men Nummela tror inte på att förtroendet skulle vara borta.

– Jag känner inte till något sådant. Säsongen har varit lång och då kommer skador.

– Jag vet inte om Lejonens dragkraft har avtagit. Största delen av de som tackade nej hade skador eller kontraktsförhandlingar för nästa säsong.

"Hade hoppats på fler poäng"

Finland har fyra gruppspelsmatcher kvar i VM. Just nu ligger Lejonen fyra i tabellen.

– VM är i ett tidigt skede. Självklart hade vi alla hoppats på fler poäng, men nog lär vi väl ta oss till kvartsfinal. Där vet vi att det är små marginaler, säger Nummela.

Finland spelar sin följande VM-match på onsdag. Då ställs Lejonen mot Slovenien.

Diskussion om artikeln