Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juhamatti Aaltonens hälsning till hemmasofforna: ”Vi spelar inte för er”

Från 2017
Juhamatti Aaltonen
Bildtext Juhamatti Aaltonen: "Vi behöver inte vara någon till lags".
Bild: Lehtikuva

De finländska ishockeylejonen tonade ner uppståndelsen efter den usla VM-starten efter dagens träningspass. Juhamatti Aaltonen var en av de som betonade att det gäller att blicka framåt.

De mörka rubrikerna har avlöst varandra efter att Finland gick på pumpen mot både Frankrike och Tjeckien. Juhamatti Aaltonen säger till Yle att det låter bekant på något sätt och skickar en hälsning till det finländska folket:

– Det är alltid katastrof om vi förlorar ett par matcher. Men vi spelar inte för er, vi spelar för laget och lagkamraterna. Vi behöver inte vara någon till lags, säger han.

Snarlik VM-start i Minsk

Aaltonen hänvisar till att Lejonen varit i snarlika lägen under tidigare VM-turneringar.

Man kan till exempel dra paralleller mellan årets VM och turneringen i Minsk 2014. Också då var Finland under isen i gruppspelet och behövde hjälp av Schweiz i sista omgången för att ens nå slutspelet.

Finland nådde till slut final, där det blev förlust mot Ryssland. En av de spelare som medverkade i turneringen var Veli-Matti Savinainen.

– Visst kan vi ta lärdom av dylika erfarenheter. Men varje lag skriver sin egen historia. Vår historia går nu så här och jag tror att motgångarna svetsar oss samman. Om alla gör det som vi kommit överens om så vänder vi på det här, säger Savinainen.

Har Finland tillräckligt starka ledare?

Från ett utomstående perspektiv har det sett ut som att Finland saknat ledargestalter. Chefstränaren Lauri Marjamäki är inte överhövan karismatisk och lagkaptenen Lasse Kukkonen är skadad.

Blickarna riktas i Kukkonens skadefrånvaro mot de assisterande kaptenerna Valtteri Filppula och Topi Jaakola

– Jag tycker att laget är fullt av spelare som har varit med om att vinna stora matcher och titlar. Varje spelare vet hur man ska hantera både förluster och segrar. På så sätt har vi ett strålande lag, svarar Jaakola på frågan om Lejonen lider av ett ledarskapsvakuum.

"Nu måste vi samla oss"

Såväl Jaakola, Aaltonen som Savinainen bedyrar att Finland har behandlat förlusterna i normal ordning och att det nu gäller att blicka framåt.

– Om vi tar lärdom så kommer vi att vara starkare i fortsättningen. Om vi börjar gråta över spilld mjölk blir det inte till någonting. Nu måste vi samla oss och fortsätta jobba, säger Aaltonen.

– Målet i varje match är att spela gediget och balanserat i 60 minuter. Vi kom nära det i matchen mot Tjeckien, men vi nådde inte hela vägen fram. Men den matchen är en bra värdemätare för fortsättningen, säger Jaakola.

Finland måste vinna matcher i fortsättningen för att nå kvartsfinal. Lovar du att ni går till kvartsfinal?

– Spelar vi med hög arbetsmoral och med passion så kommer resultaten att vara goda, säger Jaakola.

Diskussion om artikeln