Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Finland missar final i ESC, Trump gav FBI-chef kicken

Från 2017
Uppdaterad 10.05.2017 08:45.
Duon Norma John, det vill säga Leena Tirronen och Lasse Piirainen.
Bildtext Norma John visade upp ledsna miner efter den första semifinalen i Eurovision Song Contest.
Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Här är de viktigaste nyheterna som har hänt under natten och lite vägkost inför dagen.

Kultur

Eurovision Song Contest har kört i gång med den första semifinalen sent på tisdag kväll. Förväntningarna var höga på den finska duon Norma John och deras låt Blackbird, men det gick inte vägen. Norma John är inte bland de tio bidrag som går till final.

Inrikes

Det omdebatterade förvaltarregistret får kritik av Centralkriminalpolisen. Registret gör det möjligt för finländare att registrera sina värdepapper i förvaltarregister via utlandet. Om det tas i bruk försvårar det polisens möjligheter att upptäcka korruption och penningtvätt.

Ett testamente på en halv miljon euro till Vanda svenska församling har förorsakat en härva inom församlingen. Det finns märkligheter i testamentet och bland annat ingår en fastighet som är uthyrd till år 2060 till den som har hand om arvet.

Utrikes

FBI:s chef James Comey är i rubrikerna igen. Senast var det Hillary Clinton som kritiserade Comey för att han återupptog undersökningarna kring hennes e-postanvändande mitt under pågående presidentvalskampanj. Nu är det president Donald Trump som har något otalt med FBI-chefen, eftersom Comey har fått sparken.

I dag får Sydkorea en ny ledare. Det är Moon Jae-In som har svurits in som president. Han vann gårdagens presidentval med bred marginal och efterträder korruptionsanklagade Park Geun-hye.

Sport

Den första finalisten i fotbollens Champions League är klar. Italienska Juventus slog AS Monaco och kan börja förbereda sig för finalen som spelas i Cardiff i början av juni. Motståndaren blir klar på onsdag kväll. Det blir ett hett möte i den spanska kvällen, då lokalkonkurrenterna Atletico Madrid och Real Madrid ska göra upp om den andra finalplatsen. Real vann lagens första möte på hemmaplan med siffrorna 3-0.

Händer i dag

I riksdagen är det remissdebatt om regeringens lagförslag om hur vi ska kunna välja var vi får vår vård efter vårdreformen.

Presidentslottet håller öppet hus i dagarna fyra.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson kommer att träffa sin ryska kollega Sergei Lavrov i Washington.

Arktiska rådet inleder sitt utrikesministermöte och Finland blir ordförandeland.

Finland möter Slovenien i herrarnas ishockey-VM.

Vädret

Det är svalt i dag, i landets södra och östra delar mellan 3 och 7 plusgrader, i öster och i norr plus 1 till plus 5 grader. Det förekommer snöbyar eller hagel på många håll under dagen.

Diskussion om artikeln