Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fiskehamnen i Jakobstad fräschas upp

Från 2017
Uppdaterad 10.05.2017 07:41.
Ådö fiskehamn i Jakobstad
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Tekniska nämnden i Jakobstad vill att Ådö fiskehamn ska få en ordentlig ansiktslyftning för nästan 250 000 euro. Dessutom öppnar Strandis en liten butik och en bränslemack.

Projektet att fräscha upp fiskehamnen som går loss på 247 000 euro skulle innebära att gårdsplanen och lastbryggan grundrenoveras. Det blir också en ny gästbrygga och förråd och den tjälskadade asfalten byts ut. Dessutom öppnar Strandis fiskboden i en liten butik i hamnen.

Tekniska nämnden föreslår att stadsstyrelsen och fullmäktige beviljar pengar till projektet. Satsningen är berättigad till stöd från NTM-centralen, maxbeloppet är 80 procent av totalsumman och betalas ut i efterhand.

- Det här skulle vara ett mycket förmånligt sätt för staden att rusta upp området. Fiskehamnen är ett viktigt område som just nu är dåligt i skick. Vi var eniga i frågan, säger tekniska nämndens ordförande Johan Karjaluoto (SFP).

Stort behov av uppfräschning

Fiskehamnen är i stort behov av reparationer. Gårdsplanen är i mycket dåligt skick och området är dåligt grundat. Dessutom är utrymmet för fiskrensning för litet och hälsoinspektionen har påpekat att rengjorda nät uppbevaras i olämpligt utrymme.

Tekniska nämnden valde Jake-Bygg till entreprenör för projektet. De hade den förmånligaste offerten på 230 000 euro, sen tillkommer kostnader för projektering och ett litet tillägg för oförutsedda kostnader.

Projektet kan förverkligas om stadsstyrelsen och fullmäktige ger grönt ljus.

Strandis öppnar butik

Strandis fiskboden kommer att utvidga sin verksamhet på området. Sedan i slutet av förra sommaren har Strandis en bensinmack på området. Nu blir det också en liten butik där skärgårdsfolket kan handla det allra mest nödvändiga. Man kan också köpa nyfångad fisk.

- Det blir en liten första hjälp-butik med topp 100-varor så att folk får sin fisk, korv och en öl, det man behöver för att hållas nöjd och glad, säger köpmannen Anders Högberg.

Redan nästa vecka börjar Strandis att bygga om så smått och det blir också en lucka som man kan köpa färsk fisk genom, direkt från produktionen.

- Vi planerar att starta upp den utvidgade verksamheten i början i juni, säger Högberg.

Diskussion om artikeln