Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump sparkar FBI-chefen James Comey

Från 2017
Uppdaterad 10.05.2017 10:21.
FBI-chefen James Comey.
Bildtext FBI-chefen James Comey.
Bild: EPA/SHAWN THEW

USA:s president Donald Trump har gett FBI-chefen James Comey sparken. Comey trodde först att beskedet var ett skämt.

FBI-chefen James Comey har varit i blåsväder flera gånger under den senaste tiden. I går, tisdag, uppgav FBI att Comey hade gett felaktiga uppgifter om Hillary Clintons assistent Huma Abedin när han vittnade inför senaten för en vecka sedan.

Kort efter att Comeys felaktiga vittnesmål hade uppdagats, gav president Donald Trump FBI-chefen sparken.

Enligt New York Times nåddes Comey av beskedet via tv när han talade inför FBI-agenter i Los Angeles. Uppgifterna om att han hade sagts upp sändes på tv och när Comey såg det började han skratta, i tron att det var ett skämt.

Att en FBI-chef får sparken är ovanligt och har bara hänt en gång tidigare.

USA:s president Donald Trump i Vita huset den 3 maj 2017.
Bildtext Kritiker har kallat Donald Trumps beslut "Nixonskt", med hänvisning till president Nixon som 1973 avsatte en specialutnämnd utredare som undersökte Watergateskandalen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kritiker: uppsägningen politisk

I ett brev som levererades åt Comey senare under dagen skrev Trump att uppsägningen var nödvändig för att ”medborgarna ska återfå förtroendet” för FBI.

Många anser ändå att beslutet är politiskt.

FBI håller för tillfället på att utreda Trumps kontakter med Ryssland inför presidentvalet 2016 och experter tror att uppsägningen hänger ihop med utredningen, som kastat en skugga över Trumps tid som president.

Enligt Trumps medarbetare hade beslutet att avskeda Comey ändå inget med Rysslandsutredningen att göra.

Rod Rosenstein, biträdande justitieminister
Bildtext Uppsägningen skedde delvis på uppmaning av biträdande justitieminister Rod Rosenstein. Han anser att Comey gjorde fel då han lade ner en utredning gällande Hillary Clintons e-postmeddelande.
Bild: EPA/ JIM LO SCALZO

Trump kommer nu att utse Comeys efterträdare. Comeys medarbetare inom FBI har upprörts av beskedet och är rädda för att Trump kommer att utse en bundsförvant att leda FBI.

Comey uppges ha varit en omtyckt chef trots att en del av hans beslut har ifrågasatts.

Både demokrater och republikaner emot

Flera demokratiska politiker har uttryckt sin oro över att Trump avskedar Comey mitt under den pågående Rysslandsutredningen.

Även på republikanskt håll har Trumps beslut väckt kritik. Senatorn Richard Burr, ordförande för senatens underrättelsekommitté, kallade det för ”oroväckande”.

En del republikaner har ändå uttryckt sitt stöd för Trump och sagt att beslutet möjliggör en nystart för FBI.

Clinton godkänner inte motiveringen

Förra veckan beskyllde Hillary Clinton, Donald Trumps motkandidat i presidentvalet år 2016, sin valförlust på FBI och James Comey.

Bara två veckor innan valdagen meddelade Comey att han ska utreda turerna kring Clintons e-postmeddelanden igen. Enligt Clinton var Comeys beslut en av orsakerna till att hon förlorade valet.

En talesperson för Hillary Clinton sade ändå i ett uttalande att uppsägningen skadar FBI och att tidpunkten för uppsägningen tyder på att Trump oroar sig över Rysslandsutredningen.

Källor: New York Times, AP, Reuters

Diskussion om artikeln