Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strand: Österbottningarnas kamp för sjukhuset ger resultat

Från 2017
Uppdaterad 12.05.2017 07:30.
Manifestation för Vasa centralsjukhus på torget i Vasa.
Bildtext Arkivbild från manifestationen för Vasa centralsjukhus på torget i Vasa.
Bild: Yle/Anna Ruda

I dag onsdag överlämnas medborgarinitiativet för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus till riksdagens talman Maria Lohela. Medborgarinitiativet samlade 67 422 underskrifter.

Det är riksdagsledamot Joakim Strand (SFP), Vasa sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Hans Frantz (SFP) och huvudförtroendeman Kim Berg(SDP) som överräcker medborgarinitiativet.

- Vi kommer aldrig att sluta kämpa för den omfattande jouren för vi ska inte vara andra eller tredje kedjans sjukhus. Vasa centralsjukhus är Finlands bästa centralsjukhus och det ska utvecklas ytterligare, säger Strand.

Joakim Strand
Bildtext Joakim Strand
Bild: Yle/Roger Källman

Lång kamp

I slutet av januari inleddes medborgarinitiativet för att behålla den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus. Ett initiativ som på en månad samlade de 50 000 namn som behövs för att riksdagen ska behandla det.

I mars avslutades initiativet på grund av att fler namn inte behövdes. 18 lådor med papper med drygt 67 000 namn kördes till Helsingfors och Befolkningsregistercentralen för granskning.

- Om man ser på hur många underskrifter vi har samlat procentuellt av befolkningen så motsvarar det ungefär en miljon i Helsingforsregionen och det kommer vi att framhålla, säger Strand.

Kampen har redan gett resultat

I fredags kom Social- och hälsovårdsministeriets utkast till hur kirurgin i hela landet ska centraliseras. Vasa centralsjukhus verkar komma lindrigt undan och enligt förslaget borde inga förändringar ske inom kirurgin på Vasa centralsjukhus.

Enligt Strand är det österbottningarnas engagemang som har påverkat gränserna för de kirurgiska ingreppen

- Hade inte folk aktiverat sig mycket hade man nog försökt försvaga vårt centralsjukhus. Nu täcktes man inte göra det. Men när staten i framtiden igen måste dra åt kranen är det viktigt att vi är ett av de tolv sjukhusen som har omfattande jour, säger Strand.

Enligt Strand kommer medborgarinitiativet att behandlas i riksdagen redan torsdagen den 18 maj.

- Sjukhusfrågan har diskuterats i närmare två år och kampen har lyft fram mycket annat från vår region så det kan komma mycket positivt ur det här ännu, säger Strand.

Diskussion om artikeln