Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alexander Stubb säger sig vara ödmjuk inför fredsmäklaruppdrag – avslöjar inte om han vill bli bankdirektör

Från 2017
Uppdaterad 10.05.2017 17:13.
Alexander Stubb har inte uttalat sig för finländska massmedier under en lång tid.
Bildtext Alexander Stubb har inte uttalat sig för finländska massmedier under en lång tid.
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Den tidigare statsministern Alexander Stubb tog i dag bladet från munnen och uttalade sig i den finländska offentligheten. Efter att Petteri Orpo tog över som Samlingspartiets ordförande har Stubb nästan enbart uttalat sig för utländska massmedier.

Igår blev det klart att president Martti Ahtisaari vill se Alexander Stubb som sin efterträdare på posten som styrelseordförande för fredsmäklarorganisationen CMI. Stubb har tackat ja.

Stubb är bland annat tidigare statsminister, finansminister och utrikesminister.

Sin vana trogen kommenterade Stubb frågan om sitt nya förtroendeuppdrag i tre punkter.

– Det första är att föra vidare Marttis [Ahtisaari] erfarenhet och tradition som fredsmäklare på ett eller annat sätt. Det andra är att vi utvecklar CMI som organisation som en av de främsta fredsmäklarna i världen. Det tredje är att vi för fram Finland som ett stort land inom fredsmäklande, säger Stubb till Svenska Yle.

Stubb kommer inte själv att delta i själva fredsmäklandet, det överlämnar han till experterna på CMI. Mycket av det han gör kommer inte att synas utåt.

– Jag kommer inte att ha någon hög profil, åtminstone inte i det här skedet, säger Stubb.

Fokus på Afrika och kanske Syrien

Stubb påpekar att CMI har engagerat sig i 13 olika länder, flera av dem är afrikanska konflikter.

– Fokus ligger på Burundi, Sydsudan och Libyen. Sedan kan vi förstås titta på en sådan konflikt som Syrien som har mycket med den europeiska flyktingkrisen att göra. Där skulle det behövas fredsmäklare, men där tycker jag att EU borde ta en aktivare roll.

Stubb har erfarenhet av fredsmäklande under kriget i Georgien år 2008.

– Då fick vi till stånd ett eldupphör på fem dygn. I slutändan blev det i alla fall två frusna konflikter i Abchazien och Sydossetien, berättar Stubb.

Finland var då ordförandeland för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE och Stubb utrikesminister.

Vill inte kommentera bankdirektörsjobb

Förtroendeuppdraget som styrelseordförande i CMI är alltså inte ett heltidsuppdrag. Stubb anser att det går bra att koppla ihop det med värvet som riksdagsledamot.

Frågan om Stubb är intresserad av att bli vice vd för Europeiska investeringsbanken i Luxemburg undvek Stubb. Posten blir ledig efter att nuvarande vice vd:n Jan Vapaavuori återvänder till Finland i juni för att bli borgmästare i Helsingfors.

– Vi tar det lugnt med den frågan. Det är inte en fråga som behöver besvaras just nu. Sedan när Jan Vapaavuori har blivit nominerad till borgmästare i Helsingfors så återkommer vi till den här frågan.

Går det att koppla ihop de här båda uppdragen CMI och banken?

– Det är en spekulativ fråga. Just nu kopplar jag ihop riksdagsmannauppgiften med CMI, sade Stubb.

Diskussion om artikeln