Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Filippinska kockar på väg till Helsingfors - 1 300 euro i månaden är en fantastisk lön

Från 2017
Uppdaterad 15.05.2017 14:08.
Carl Vargas ska jobba som kock i Finland.
Bildtext Carl Vargas på sin hemgata i Manila.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Ett tjugotal filippinska kockar är på väg till Finland för att jobba. I Finland finns det tusentals lediga jobb i restaurangerna samtidigt som vi har arbetslösa kockar. Lönen och deltidskontrakten som inte lockar finländska kockar är attraktiva för filippinierna.

“Ruusukaali, pinaatti, porkkana” och andra finska namn på grönsaker uttalas högt och tydligt på en intensivkurs i finska i Manila.

Tjugofem unga filippinska kockar har nyss skrivit under ett kontrakt och om några veckor ska de börja jobba i HOK-Elantos restauranger i Helsingfors. En av dem är Carl Vargas.

- Jag är både glad och ledsen. Ledsen över att jag måste vara borta från min familj och glad över att ha fått jobb. Min lön kommer att tredubblas eller fyrdubblas i Finland. Hur mycket jag än jobbar här i Filippinerna är mitt bankkonto alltid på minus.

Carl Vargas ska jobba som kock i Finland.
Bildtext Finland anses vara det nästbästa valet efter USA, säger man på rekryteringföretaget EDI-Staffbuilders som rekryterar kockar och sjukskötare till Finland.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Min lön kommer att tredubblas eller fyrdubblas i Finland.

Carl Vargas har tidigare jobbat på kryssningsfartyg och i Kanada. I Finland är det främst arbetsvillkoren och möjligheten till familjeåterförening som lockar.

Efter sig i Manila lämnar han fru och två barn.

- När de frågade mig under arbetsintervjun var jag ser mig om två år så sa jag att om två år bor jag i Finland med min familj.

Carl Vargas ska jobba som kock i Finland.
Bildtext Rekryteringsföretaget rekryterar gärna unga arbetstagare eftersom de har lättare för att lära sig finska
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Ett kontrakt som få finländare skulle gå med på

De flesta på kursen är precis som Carl Vargas unga och har små barn. Kontraktet som får dem att tycka att det är värt att åka iväg från sina familjer garanterar dem 30 timmar jobb i veckan och minst 1 300 euro i månaden.

Av det går en del till hyra och mat och resten hoppas de kunna skicka hem till familjerna.

Carl Vargas ska jobba som kock i Finland.
Bildtext Carl Vargas och de andra antecknar viktiga finska ord i ett häfte.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Jag vet inte hur det är för finländare. Men som filippinier kan jag säga att vi älskar en dylik lön.

- För våra kockar är det här en bra lön, säger Cesar Averia som är chef för rekryteringsföretaget EDI-Staffbuilders. Jag vet inte hur det är för finländare. Men som filippinier kan jag säga att vi älskar en dylik lön.

- Det härliga med Finland är att de har möjlighet att migrera till Finland. De har en möjlighet att få sina familjer till Finland. De som jobbar i Mellanöstern får aldrig den möjligheten och lönen är också lägre där.

Carl Vargas ska jobba som kock i Finland.
Bildtext Rekryteringsföretaget EDI-Staffbuilders samarbetar med Opteam i Finland. Chefen Cesar Averia längst bak till höger.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Var tionde filippinier jobbar utomlands

Barnens dofter i kappsäcken

Vi åker hem till Carl Vargas. Familjen bor i ett trivsamt medelklassområde med Carls svärmor och svärfar.

- Vi har inte lyckats spara pengar till ett eget hem. Allt är så dyrt, säger Carls hustru Anna. Det viktigaste är pengarna till barnens skolgång.

- Det är tufft för barnen att vara utan pappa, men jag vet ju att han gör det här för oss. Vi väntar på den dagen då vi kan flytta till Finland med honom.

Carl Vargas ska jobba som kock i Finland.
Bildtext En lång separation väntar Carl och hans dotter Anna.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Carls tioåriga dotter Andi kan redan lite finska. Om några år hoppas hon vara i Finland. Innan dess kommer hon inte att se sin pappa.

Det är ingen idé att komma hem varje år på semester, tycker Carl och Anna. Då spenderar man ju alla pengar man sparat.

Anna hämtar kappsäckar från förrådet. En efter en åker sakerna i - långärmade skjortor, långbyxor och ett fotoalbum. Och så några av barnens klädesplagg som Carl Vargas kan dofta på om han får ledsamt.

Svårt att förverkliga drömmen om att få familjen till Finland

De som kommer till Finland för att arbete kan ansöka om att också deras familj ska få uppehållstillstånd. Det går bara om inkomsterna är tillräckligt stora för att försörja familjen.

Till exempel för en familj med två vuxna och två barn krävs det 2 600 euro netto per månad.
Migrationsverkets tabeller hittar du här.

De kockar som nu rekryteras garanteras 1 300 euro per månad. Det räcker inte.

Satu Vennala är personalchef vid Andelslaget HOK-Elanto.
Bildtext Satu Vennala håller kontakt med flera av de filippinska kockar som tidigare har flyttat till Finland.
Bild: Yle / Victoria Wirén

Också själva kontraktet kan ställa till med problem eftersom det inte garanterar heltidsjobb. Migrationsverket kan inte utgå från att en person har jobb om det inte står i kontraktet.

Vid andelslaget HOK-Elanto menar personalansvariga Satu Vennala ändå att de filippinska kockarna vet vad de ger sig in på.

- Jag tycker det verkar ganska osannolikt att de skulle ha orealistiska förväntningar.

Vennala litar på de företag som sköter rekryteringen i Finland och Filippinerna. Om kockarna har tagit upp frågan i samband med rekryteringen har de säkert informerats om vilka krav som ställs, menar hon.

HOK-Elanto har rekryterat filippinska kockar också tidigare. De första kom till Finland redan 2009 och Vennala har följt med hur det har gått för dem i Finland.

Ambitiösa kockar får löneförhöjning

Kockarna har varit både duktiga och omtyckta i restaurangerna och de har anpassat sig bra till livet i Finland, berättar Vennala.

- Hos oss har kockarna avancerat och två av dem har till och med blivit kökschefer. När lönen stiger är det inget problem att få sin fru till Finland.

Ofta kan det vara så att familjeåterföreningen sker i flera etapper. Om kockens äkta hälft kommer först och hittar ett jobb kan de gemensamma inkomsterna göra det möjligt att också deras barn får komma.

Satu Vennala säger att hon känner till fall där filippinska kockar har lyckats samla sin familj i Finland.

- Det är inte lätt, men det är möjligt. Jag vet det för att det har skett.

Diskussion om artikeln