Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron splittrar både vänstern och högern

Från 2017
Emmanuel Macron.
Bildtext Emmanuel Macron är just nu den enda som vet vem som kommer att bli Frankrikes nästa premiärminister.
Bild: EPA/ERIC FEFERBERG / POOL

Det har blivit stor oreda i fransk politik sedan Emmanuel Macron segrade i presidentvalet. Bland annat undrar många om socialistpartiet kommer att gå i graven.

- Den traditionella vänstern och högern körde fast i flera decennier, menar Catherine Taillandiers som är sportlärare i Paris.

- Men Emmanuel Macron kan nog klara sig om han väljer en mittenpolitiker till premiärminister, tror dottern Charlène Taillandiers, fäktare.

Även om spekulationerna är många, vet bara Emmanuel Macron själv vem som kommer att bli Frankrikes nästa premiärminister.

- Först i nästa vecka meddelar jag namnet, säger han i media.

Redan i eftermiddag avslöjas dock namn på politiker som ställer upp för Macrons omdöpta rörelse "La République en Marche" med sikte på parlamentsvalen om en månad.

Namnen kan visa om presidenten kommer att föra en mer höger-, vänster- eller mittenorienterad politik.

Politiska omstruktureringar på gång

I medierna konstateras att Macron i och med segern i presidentvalet har rumsterat om ordentligt på den politiska kartan.

”Macron får högern att explodera”, skriver en av Frankrikes största tidningar Ouest-France.

Ett par politiker som Benoit Apparu och Fabienne Keller ska nu lämna Frankrikes största högerparti Les Républicains för att ansluta sig till Macrons rörelse - som på svenska kan översättas till "Republiken är på väg”.

”Kurtisaner från både höger och vänster flirtar med Macron”, skrev Le Figaro på sin hemsida på onsdagskvällen.

Redan häromdagen lämnade före detta premiärministern Manuel Valls Socialistpartiet till förmån för Macron - dock utan att veta om han är välkommen.

- Han kommer förmodligen att uteslutas ur vårt parti, säger Jean-Christophe Cambadélis, Socialistpartiets partisekreterare.

Kris hos socialisterna

Som om splittringen hos socialisterna inte var nog, meddelar Benoit Hamon, som misslyckades i presidentvalet med bara 6 procent av rösterna, att han ska skapa en mer radikal rörelse i sommar.

Även de tre kända kvinnliga socialistpolitikerna Martine Aubry (dotter till f.d. EU-kommissionens ordförande Jacques Delors), Anne Hidalgo (borgmästare i Paris) och Christiane Taubrira (f.d. justitieminister) ska starta en organisation.

Den får namnet "Dès demain” (Från och med imorgon).

Så när president Hollandes ämbete tar slut nu på söndag, frågar sig många politiska bedömare om socialistpartiet verkligen kan överleva fram till parlamentsvalen i juni?

- Turbulensen inom partiet kommer olägligt. Alla borde lugna ned sig, säger miljöminister Ségolène Royal till TV-kanalen France 3.

Fortsatt kamp mot Le Pen

Den i Frankrike kända socialisten Marie-Noëlle Lienemann hoppas att röran i partiet är en övergående fas.

- Jag är trots allt hoppfull, säger hon till Vega.

Den franska socialisten Marie-Noëlle Lienneman.
Bildtext Marie-Noëlle Lienemann.
Bild: Yle/ Johan Tollgerdt

- Det som snabbt kan ena oss socialister är den fortsatta kampen mot ytterhögerns Nationella Fronten, tillägger hon.

Oppositionen trycker på

Ytterhögerns Marine Le Pen som fick cirka 11 miljoner röster i presidentvalet, har redan startat sin kampanj inför parlamentsvalen.

Radikala vänsterns Jean-Luc Mélenchon som överraskande blivit en av landets starkaste oppositionsledare manar redan nu väljarna att stoppa den nya presidentens fortsatta framgångar.

Johan Tollgerdt/ Paris

Diskussion om artikeln