Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Röstmagneter kan innebära förlust för kommuner i landskapsvalet

Från 2017
Uppdaterad 11.05.2017 14:10.
Ordförandeklubba i Borgå stadshus
Bild: Yle/Robin Halttunen

Med nuvarande valsystem borde en kommun ha ett antal kandidater som får lika mycket röster för att få in så många kandidater som möjligt i landskapsfullmäktige. I Helsingin Sanomats simulering står det klart att röstmagneter gör att en del kommuner kan gå förlorande ur landskapsvalet.

Tidningen Helsingin Sanomat har simulerat resultatet i nästa års landskapsval på basen av resultatet i kommunalvalet. Representationen i landskapsfullmäktige och kommunernas storlek i Österbotten slår delvis kullerbytta om analysen slår in.

Makten koncentreras till Vasaregionen men till exempel Jakobstad skulle bara få två platser, samma som Larsmo. Nykarleby skulle få fyra platser och Närpes hela sju platser i landskapsfullmäktige.

Platsfördelningen bygger på partiernas röster

Platserna vid alla val fördelas mellan partier och partiernas totala röstetal bestämmer antalet mandat och kandidaterna får sin rangordning baserad på det personliga röstetalet.

Det här gäller också val till landskapsfullmäktige där man kan rösta på vilken kandidat som helst inom landskapet. Landskapsfullmäktige i Österbotten kommer att ha 59 platser.

Landskapsfullmäktige kommer att ha ansvaret för social- och hälsovården inom hela landskapet men de enskilda kommunerna anser det sannolikt viktigt med ett stort så stort inflytande som möjligt för den egna kommunen inom landskapet.

Vasa vinner, Korsnäs och Kaskö förlorar

Enligt den simulering Helsingin Sanomat gjort på basen av resultatet i kommunalvalet skulle de 59 platserna fördelas enligt följande i landskapsvalet:

 • Vasa 26
 • Korsholm 10
 • Närpes 7
 • Nykarleby 4
 • Vörå 3
 • Jakobstad 2
 • Larsmo 2
 • Kristinestad 1
 • Laihela 1
 • Malax 1
 • Kronoby
 • Pedersöre 1
 • Korsnäs 0
 • Kaskö 0

Professor Göran Djupsund på Åbo Akademi påpekar att vårt valsystem inte baserar sig på en fördelning mellan olika orter utan mellan partier.

- Om en kandidat samlar många röster och de övriga väldigt få kan utfallet bli så här som i Helsingin Sanomats uträkningar baserade på kommunalvalet, säger professor Göran Djupsund.

Göran Djupsund
Bildtext Göran Djupsund
Bild: Yle

Sett ur kommunernas synvinkel borde man ha ett antal kandidater som alla får lika mycket röster, anser Djupsund.

- Det här är svårt i ett system där medborgarna väljer vem de röstar på, det går inte att styra.

- Det här med orter går på kors med systemet att partier är i centrum.

Inte nödvändigtvis bra med en stor röstmagnet

Jakobstad är ett speciellt exempel i senaste kommunalval eftersom SFP:s partiordförande fick så många röster i sin hemstad, 1772 personliga röster. Följande SFP:are Annica Haldin ligger långt efter och fick 185 röster.

Röstfördelningen bland grannkommunernas SFP:are var ofta betydligt högre än Annica Haldins röstetal som var tvåa i Jakobstad. Tvåa i röstetal i Jakobstad totalt sett var socialdemokraternas Lasse Björklund.

Anna-Maja Henriksson i riksdagen den 1 juli 2016.
Bildtext Anna-Maja Henriksson
Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen

I Helsingin Sanomats simulering baserad på kommunalvalets röstbeteende skulle Jakobstad få två platser i landskapsfullmäktige, i det här fallet en SFP:are, Henriksson och en socialdemokrat, Björklund.

I grannkommunerna Larsmo och Nykarleby var röstfördelningen jämnare och de invalda hade högre jämförelsetal än Annica Haldin. Resultatet för Nykarlebys del, två gånger fler ledamöter än Jakobstad i landskapsfullmäktige, baserat på siffror från kommunalvalet.

SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff
Bildtext Fredrik Guseff
Bild: Heidi Finnilä

- Jag uppfattar att det här är en matematisk analys där man inte tar i beaktande den verklighet som man ser när man har ett verkligt val, jag räknar nog inte det här som hemskt definitivt på något vis, säger SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.

- Det är klart att det kan inverka negativt, säg nu att du har en ort A där en kandidat samlar jättemycket röster och de övriga från samma ort får jättelite röster. I ort B samlar några kandidater rimligt mycket röster och ganska jämnt, då går de förbi de mindre framgångsrika i ort A, det är alldeles uppenbart, säger professor Göran Djupsund.