Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ibuprofen ökar risken för hjärtinfarkt – förhöjd risk redan efter en veckas riklig användning

Från 2017
Uppdaterad 11.05.2017 16:32.
Olika sorters tabletter.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Personer som äter stora doser av antiinflammatoriska värktabletter verkar vara mera utsatta för hjärtinfarkter än andra människor, visar en undersökning som publicerats i British Medical Journal. I undersökningen användes patientdata från Finland, Storbritannien och Kanada.

Undersökningen som gjordes vid Montreals universitet tyder på att risken ökar redan efter en vecka med höga doser.

Sammanlagt gick forskarna igenom närmare 450 000 patienters medicinering. Av dem hade dryga 60 000 drabbats av hjärtinfarkt.

Forskarna kan ändå inte med säkerhet utesluta andra faktorer som kan ha förhöjt risken. Personerna som konsumerat läkemedlen i fråga hade ändå 20-50 procent högre risk att drabbas av hjärtinfarkt än patienter som inte ätit dem.

Undersökningen fokuserar på personer som fått läkemedlen utskrivna av läkare.

Läkarens råd: Så liten dos som möjligt under en så kort tid som möjligt

HNS:s undervisningsöverläkare Arja Helin-Salmivaara är en av forskarna som deltagit i forskningsprojektet.

Enligt henne har riskerna med antiinflammatoriska läkemedel varit kända redan en tid. Redan år 2004 drogs det första antiinflammatoriska läkemedlet tillbaka från marknaden på grund av sambandet till hjärtinfarkter. Den nya forskningen har ändå bidragit med mera information, säger hon.

Men redan nu tar man riskerna i beaktande i rekommendationerna för läkemedelsbehandling.

- Det som gäller är fortfarande minsta möjliga dos och kortast möjliga tid. Den här undersökningen visar uttryckligen att det är stora doser av ibuprofen som är skadliga men inte mindre doser. Med stora doser avses i den här forskningen mer än 1200 milligram per dygn, alltså mer än tre 400 milligram Burana-tabletter eller andra ibuprofen-läkemedel, säger Helin-Salmivaara.

Överväg andra alternativ om du hör till riskgruppen

Helin-Salmivaara anser att personer som är i riskgruppen för hjärtsjukdomar bör använda antiinflammatoriska läkemedel först efter noggrant övervägande – eller inte alls. För den här gruppen rekommenderas i stället till exempel paracetamol eller andra lindringsmetoder som inte innefattar läkemedel.

Forskarna som gjort undersökningen uppmanar läkare och patienter att väga riskerna med ibuprofen-läkemedel mot nyttan de ger, särskilt i stora doser.

Enligt Stephen Evans som är professor vid London School of Hygiene and Tropical Medicine finns det ändå ingen orsak för fullt friska människor att drabbas av panik.

- För de flesta människor som inte är i högriskgruppen för hjärtattack har de nya upptäckterna minimala konsekvenser, säger han till BBC.

Artikeln är skriven utgående från Yle Uutisets artikel.