Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny forskning: En femtedel av fästingarna i Finland bär på borrelia

Från 2017
Uppdaterad 11.05.2017 11:29.
Forskare studerar fästingar.
Bild: ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Den omfattande fästingforskningen som bedrivs vid Åbo universitet har gett ny information om spridningen av fästingar och fästingburna sjukdomar.

En femtedel av de fästingar som analyserats vid Åbo universitet visade sig bära på borreliabakterien.

Samma forskning visar också att betydligt färre fästingar bär på fästingburen hjärninflammation TBE. Endast 1,5 procent av de analyserade fästingarna bar på smittan.

Forskningen visar också att fästingar förekommer i hela Finland upp till södra Lappland. Cirka 2 000 fästingar av de 20 000 exemplar som skickades till universitetet sommaren 2015 har hittills analyserats.

Den vanligaste formen av borreliabakterien, Borrelia burgdorferi, hittades i 20 procent av de analyserade fästingarna. Förekomsten var aningen högre hos Taigafästingen, som inte förekommer i södra eller sydvästra Finland.

Borrelia miyamotoi, som är en relativt ny bakterie i Finland, hittades endast i sex stycken fästingar som analyserades. Bakterien kan orsaka så kallad Lyme-borrelios, men infektionen orsakar inte det kända ringformade utslaget kring bettet, vilket gör det svårare att identifiera en infektion.

Enligt Åbo universitet kommer fästingforskningen vid universitetet att pågå en lång tid framöver.

Forskningsresultatet publicerades i den vetenskapliga tidskriften Emerging Microbes & Infections.

Fästing som kryper på finger.

Fästingar – kan du 5-5-regeln?

Enkelt knep gör det lättare att avgöra om läkarvård behövs.

Diskussion om artikeln