Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Europeisk kulturarvskongress inleddes i Åbo

Från 2017
Domkyrkan, träd i höstskrud och hus längs Västra Strandgatan speglas i Aura å.
Bildtext Åbo står värd för European Heritage Congress 11-15.5.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Det viktigaste årliga kulturarvsevenemanget i Europa, European Heritage Congress, inleddes på torsdag i Åbo. Finlands president Sauli Niinistö är beskyddare för evenemanget.

Det fem dagar långa evenemanget är en del av Finland100-programmet och det har två huvudteman: medborgarnas möjlighet att delta i planeringen av olika ämnesområden inom kulturarvet, och det marina kulturarvet. Vid ett evenemang om det europeiska kulturarvsåret 2018 som ordnas fredag 12.5 riktas blickarna redan mot nästa år.

- Som Finlands äldsta stad är vi stolta över att få stå värd för European Heritage Congress i Åbo framför allt nu under Finland självständighets 100-årsjubileum. Vår internationella, mångkulturella och havsnära stad är en riktig europeisk kulturstad som vi hoppas att det så ska förbli även de följande 800 åren, säger Åbos stadsdirektör Aleksi Randell.

EU:s kulturarvspris 2017 till Paavo Nurmi-projektet

På European Heritage Congress firas vinnarna av Europeiska unionens och Europa Nostras gemensamma kulturarvspriser. Projektet Paavo Nurmi Legacy, som värnar om arvet efter Åbos löparlegend, är årets enda finländska pristagare i kategorin fostran, utbildning och ökande av medvetenheten.

Bland de pristagare som valts ut av juryn har de två bästa projekten utsetts genom en publikomröstning. De belönas med publikpriset Public Choice Award. Vid prisceremonin i Mikaelskyrkan 15.5 offentliggörs vinnaren av publikomröstningen samt Grand Prix-vinnarna som beviljas pris på 10 000 euro. Priserna delas ut av ordföranden för Europa Nostra Plácido Domingo tillsammans med EU-kommissionären Tibor Navracsics.

I ett pressmeddelande från Åbo stad säger verkställande direktör Jari Salonen från Paavo Nurmi Turku att han är glad över den hedersbetygelse som kommit evenemangshelheten till del.

- Priset är en stor uppmuntran för oss även i fortsättningen. Jag tror att mångsidighet och modernitet var viktiga för juryn, skolturnéer och aktivitet på sociala medier är viktiga för oss.

-Vi har fått erkänsla och uppskattning för vårt moderna idrottskoncept i festivalform. Som bäst överskrider dessa verksamhetsformer gränserna såsom den mellan idrott och kultur, säger Salonen.

Internationellt samarbete kring musikprogrammet vid prisgalan

Vid prisgalan uppträder fyra unga operasångare. Sopranen Elisa Balbo och tenoren Iván Ayón Rivas representerar Pavarotti-stiftelsen, medan mezzosopranen Anu Ontronen och basen Markus Suihkonen är Matti Salminens stiftelses representanter.

Pianister är Paolo Andreoli och Hans-Otto Ehrström. På programmet står italienska operapärlor och finländsk musik.

Kongressen ordnas av organisationen Europa Nostra och dess lokalförening Europa Nostra Finland, i nära samarbete med Åbo stad.

Diskussion om artikeln