Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Bakslag för Uber i EU-domstolen

Från 2017
Ubers högkvarter i San Francisco
Bild: EPA/JOHN G. MABANGLO

EU-domstolen hötter med fingrarna mot Uber i Barcelona i ett fall som kan få stor betydelse för taxitjänstens verksamhet i hela Europa.

Ubers taxiverksamhet i Barcelona är en transportverksamhet och måste därför omfattas av de licenser och godkännanden som krävs i landet, anser EU:s generaladvokat i ett förslag till domstolsutslag på torsdagen.

Fallet gäller en tvist där ett taxiförbund i Barcelona anser att Uber gör sig skyldigt till "illojal konkurrens", då varken förare eller fordon har de licenser - ofta väldigt dyra - som krävs för taxiverksamhet i staden.

Taxiförbundet får nu medhåll av generaladvokaten Maciej Szpunar.

- Den tjänst som Uber erbjuder kan inte anses tillhöra kategorin informationssamhällets tjänster. Det rör sig snarare om organisation och administration av ett komplett system för lokal transport på begäran, skriver Szpunar.

- Uber kan inte heller anses erbjuda en samåkningstjänst, eftersom det är passagerarna som bestämmer transportens destination och då den ersättning som förarna erhåller med god marginal överstiger deras faktiska kostnader, fortsätter Szpunar.

Själva domen väntas senare i år. Oftast följer domstolen generaladvokatens förslag till utslag.

Text: FNB-TT

Diskussion om artikeln