Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Biltillverkaren Valmet Automotive vill få in foten på elbilsmarknaden

Från 2017
Valmet Automotives fabrik i Nystad,  bilden är en flygbild.
Bild: Valmet Automotive Inc

Nu byggs en ny enhet som utvecklar litiumbatterier intill bilfabriken i Nystad.

Enheten ska skräddarsy batterier till elbilar och utveckla prototyper. Till en börjar tillverkas cirka tusen bilbatterier per år i Nystad.

Valmet Automotive förutspår att elbilsmarknaden kommer att öka i framtiden och att efterfrågan på batterier till eldrivna fordon ska ta fart.

För tillfället tillverkar bilfabriken i Nystad Mercedes-Benz A-serie och GLC-stadsjeep. GLC-modellen görs också som en hybridversion.

Valmet samarbetar redan med en kinesisk batteritillverkare

Chefen för Valmet Automotives elbilsenhet, Jyrki Kylä-Kaila, tror att bilfabriken i Nystad också kommer att tillverka elbilar i den nära framtiden. Fabriken har erfarenhet av elbilsproduktion för märken som Fisker och THINK. Vid fabriken tillverkades också tidigare golfbilar av märket Garia.

I Våras köpte Valmet Automotive internationella teknologiföretaget Semcons ingenjörsverksamhet i Tyskland. Verksamheten består främst av tjänster relaterade till prototyp- och testverksamhet.

I februari meddelade bilfabriken i Nystad att man börjar samarbeta med kinesiska batteritillverkaren CATL för att utveckla elektrisk kraftöverföring och bilbatterier för elbilar.

Diskussion om artikeln