Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kosläpp och mera turism i Rilax

Från 2017
tre kor, två brun-vita, en svart, äter hö. De är i ett lösdriftsstall.
Bildtext De här korna har ett namn som börjar på bokstaven F.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Det har blivit populärt att ordna kosläpp som ett publikevenemang. Nu bjuder också Rilax gård i Bromarv alla intresserade att vara med när korna och kalvarna släpps ut på vårens första grönbete.

Många äldre som vuxit upp på landsbygden minns hur det var när korna efter en lång mörk vinter i ladugården äntligen släpptes ut för att tillbringa sommaren i det fria. Då talade man inte om jippon och publikevenemang utan det var närmast grannarna och byns ungar som kom för att se när korna och kalvarna tog de första glädjeskutten.

Ju tidigare de får gå ut, desto längre sommar får de och kalvarna växer också bättre.

Idag är det allt vanligare att korna får gå i lösdrift året runt. Det betyder att de får gå ut om de vill, men de har alltid tillgång till tak över huvudet. Men att få ”släppas lös” och bege sig till ett bete med grönt gräs är förstås extra festligt jämfört med höet vintertid.

Kor i lösdriftsstall,äter hö. På bilden också två hundar, ljus labrador
Bildtext Morgonmål på Rilax gård. Hundarna följer noga med.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

- Ju tidigare de får gå ut, desto längre sommar får de och kalvarna växer också bättre, säger Jessica Aminoff och tillägger att de strävar efter att korna på Rilax ska få gå ett halvt år på bete.

Jessica Aminoff på huk bredvid några brun-vita, hornlösa kor som äter hö.
Bildtext Jessica säger att hon tycker om djur. Förutom korna har hon några egna höns som följer efter henne.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Jessica Aminoff är ung och relativt ny jordbrukare på Rilax gård i Bromarv. Det är en gård som har specialiserat sig på köttproduktion med omkring 60 kor, en del ungtjurar och tre avelstjurar. På Rilax odlas också ekologiskt spannmål, här idkas likaså skogsbruk och ridlägerverksamhet. Rilax, som många andra gårdar, har flera ben att stå på.

- Riktigt officiellt har jag inte tagit över gården, mina föräldrar är aktivt med. Vår familj kom till Bromarv 1992 och då kom också korna tillbaka till Rilax. Före det hade gården varit utan kor i över 20 år.

Jessica Aminoff är kanske mest känd som en duktig ryttare, en av de bästa i Finland. Hon tävlar i banhoppning, medan mamma Arja tävlar i dressyr. Familjen driver ett ridstall i Billnäs och sommartid flyttas hästarna till Bromarv där det ordnas ridläger.

Det fina med hästsport är att man inte behöver satsa allt som ung.

Hittills är det främst Jessicas pappa Mikael som skött korna, men nu kommer Jessica också att mer aktivt jobba på gården med allt från jordbruk till boskapsskötsel och köttproduktion.

- Hästarna och tävlandet slutar jag däremot inte med. Det fina med hästsport är att man inte behöver satsa allt som ung. Det går bra att tävla fast man är i 60-årsåldern, säger Jessica och berättar att hon har några lovande unghästar på kommande.

En annan näringsgren är turism. Gården har sedan 90-talet satsat på småskalig turism med bland annat läger, hyrstugor och rekreation med mat och inkvartering för företag och olika grupper. Nu vill Jessica utveckla turismen och bjuda på ett större utbud av aktiviteter, bland annat vandringsleder och fiske. Målet är att locka både inhemska och utländska besökare.

En ladugård i gråsten med stort svart tak. Finns på Rilax gård i Bromarv
Bildtext Här inne ska det snart ordnas ett bröllop.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

- Vi har mötesutrymmen och i gamla stallet och vår gamla ladugård kan vi ordna konferenser, fester och också bröllop. Jag vill kunna ta emot större grupper, upptill 100 personer jämfört med tidigare 20.

Men tillbaka till korna och kosläppet som sker på Floradagen, den 13 maj (2017).

Hur går det till när korna släpps fria?

- De äldre korna är vana vid att följa en vit arbetsbil som vi har här på gården. När vi kör längs vägen med bilen följer de ganska snällt efter. Nu kommer vi nog att dra upp en del gångar och trådar så publiken kan följa med på nära håll.

Jessica berättar att kalvarna är snabbast att springa ut, men sedan stannar de upp eller till och med vänder om. När de sedan ser sina mammor komma lunkande en bit bakom blir de ivriga igen och skuttar iväg mot ängen. Ett kosläpp är ofta över på en ganska kort stund.

två bru-vita kalvar. en aligger på halmen, andra står. ganska små. Under tak i ett lösdriftsstall i Bromarv, Rilax gård
Bildtext De här kalvarna har ännu ingen aning om vad ett kosläpp är. Snart vet de.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

- Det är första gången vi ordnar ett öppet kosläpp och jag vet inte hur intresserade människorna är. Men jag har hört på byn att det lär vara folk på kommande så vi får kanske fundera lite på att utöka antalet parkeringsplatser, säger Jessica Aminoff.

Nyländsk förmiddag

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln