Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen vill sätta stopp för chockhöjning av elöverföringspriset

Från 2017
Uppdaterad 11.05.2017 18:51.
Kraftledningar
Bild: Yle/Pekka Sipilä

Överföringspriset på elektricitet får inte höjas med mer än 15 procent på ett år, föreslår regeringen i ett lagförslag som gavs till riksdagen i dag.

- Förslaget betyder ingalunda att priset får höjas med 15 procent varje år, säger bostads- energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C).

Tiilikainen säger att Energiverket kommer att övervaka att överföringspriset hålls på en skälig nivå.

Finlands största elöverföringsbolag Caruna meddelade i början av år 2016 att överföringspriset på elektricitet höjs med närmare 30 procent, vilket väckte förargelse bland bolagets kunder och uppståndelse i offentligheten.

Till slut enades Caruna och Konsumentombudsmannen om att höjningarna genomförs stegvis.

Riksdagens ekonomiutskott ansåg redan i februari i fjol att man måste få till stånd ett tak för hur mycket överföringspriset får höjas.

En orsak till höjda priser är att elföretag förutsätts gräva ned elledningar för att minska risken för strömavbrott orsakade av stormigt väder.

Att gräva ned elledningarna är dyrt. Enligt Energiverket måste överföringsföretagen investera 8,6 miljarder euro i elnätet under de tio följande åren. Investeringarna finansieras bland annat genom att bolagen höjer överföringspriserna.

Diskussion om artikeln