Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Didrichsens donerade konstskatt till Didrichsens

Från 2017
Skulptur av Henry Moore
Bildtext Henry Moore: Three piece reclining figure: draped
Bild: Didrichsen

Didrichsens konstmuseum i Helsingfors har mottagit en synnerligen värdefull konstdonation - av arvingarna till museets grundare. En stor del av donationen består av pärlor från den finska guldåldern, med namn som Schjerfbeck, Edelfelt och Gallén-Kallela.

Arvingarna till Didrichsens konstmuseums grundare Gunnar och Marie-Louise Didrichsen har donerat 116 konstverk till Didrichsens konststiftelse. I donationen ingår bland annat fyra bronsskulpturer av Henry Moore, vilket gör att Didrichsens museum nu har den största Moore-samlingen i Europa utanför England.

Den donerade samlingen innehåller också verk av bland andra Salvador Dalí och Joan Miró, men huvuddelen utgörs av inhemsk 1900-talskonst.

Verk av Salvador Dali med häst
Bildtext Salvador Dalí: Saint Jacques de Compostelle
Bild: Didrichsen

Styrelseordföranden för Didrichsens konststiftelse Anna-Maria Wiljanen beskriver donationen som oerhört betydelsefull. Konstverken är av mycket högklassiga namn och ökar betydelsen av Didrichsens konstsamling också internationellt.

- Det intressanta är att här finns enbart pärlor. Det är teckningar, akvareller, oljemålningar och också skulpturer.

Föräldrarnas vilja, publiken till fromma

De fyra arvingarna, dvs. barnen Jon, Hans, Peter och Ann Marie, fattade tidigare i vår beslutet att donera de verk som fanns kvar i dödsboet efter föräldrarna till Didrichsens konststiftelse. Genom donationen vill arvingarna respektera sina föräldrars önskan och säkerställa att samlingen bibehålls som en intakt helhet.

- Det är här på museet de här konstverken hör hemma, publiken till fromma, säger Peter Didrichsen som också är museichef på Didrichsens konstmuseum.

Porträtt av kvinna målat av Helene Scherfbeck
Bildtext Helene Schjerfbeck: Kaliforniskan
Bild: Didrichsen

För närvarande är endast några av verken utställda på museet och det är oklart om det i något senare skede blir en specialutställning med den donerade samlingen. Alla 116 nya konstverk finns ändå att se som en nätutställning på adressen www.didrichsenmuseum.fi/verkkonayttely.

Diskussion om artikeln