Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Snart stopp för laptoppar på flyg till USA?

Från 2017
Uppdaterad 30.05.2017 10:04.
Passagerare på Atatürkflygplatsen i Istanbul placerar sin laptop i den incheckade bagaget.
Bildtext Passagerare till USA omplacerar sin laptop på Atatürkflygplatsen i Istanbul som är en av flygplatserna som berörs av USA:s förbud mot bärbara datorer i handbagaget.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

USA överväger att förbjuda bärbara datorer i handbagaget på flyg från Europa till USA i rädsla för bomber.

Sedan tidigare gäller ett sådant förbud på flyg från en del flygplatser i Mellanöstern.

Källor i Trump-administrationen uppger för flera medier att ett förbud mot bärbära datorer i kabinen dryftas och kan utfärdas när som helst.

Flygindustrin ogillar ett sådant förbud och säger att det tvärtom kan göra flygen osäkrare, eftersom litiumjonbatterierna i datorerna kan börja brinna.

De utgör därför en större risk om de är obevakade i flygplanens bagageutrymme än om de finns i kabinen, säger talesmän för flygindustrin i USA och EU.

Passagerarna flydde röken via nödutgångarna

Enbart i USA fick myndigheterna kännedom om 33 incidenter i amerikanskt luftrum då elektroniska apparater orsakade bränder under flygningarna, rapporterar nyhetssajten The Daily Beast.

Under en flygning från Minneapolis till Atlanta i januari orsakade bärbara datorer en brand på bagagehyllan strax före landning.

Rökutvecklingen var så stark att passagerna inte kunde vänta på att lämna planet i vanlig ordning vid gaten utan öppnade nödutgångarna då planet stannat.

En laptop orsakade också en brand på bagagehyllan på en flygning från Honolulu till Atlanta i december.

Branden måste släckas med både halon och vatten. Laptoppen placerades i en övervakad behållare med is under resten av flygningen.

Terroristernas bomber blir allt mer sofistikerade

Orsaken till att USA stoppar bärbara datorer på vissa flyg är oro för att de kan ha inbyggda bomber som inte kan upptäckas med vanliga sprängämnestest på datorernas yta eller med hund.

Sofistikerade inbyggda bomber kan också var så konstruerade att datorn kan fungera normalt en stund.

Därmed kan den slinka igenom en säkerhetskontroll där passageraren ombeds slå på datorn för att bevisa att datorn inte är en attrapp.

Svårare detonera laptopbomber som är i bagageutrymmet

USA förbjöd i mars elektroniska apparater större än mobiler i handbagaget på flyg till USA från tio flygplatser i Mellanöstern och Nordafrika.

Det skedde med motiveringen att USA hittat information som tydde på att terroristgrupper som al-Qaida lyckats bygga in bomber i batterier för bärbara datorer.

Informationen kom fram under en amerikansk räd mot ett al-Qaidatillhåll i Jemen i januari, enligt CNN.

Storbritannien införde strax efter USA ett liknande förbud.

Amerikanska underrättelsetjänstemän säger till CNN att en eventuell laptopbomb utgör en mindre risk om den är i bagageutrymmet, eftersom det är mycket svårare att få den att explodera på distans.

Källor: Reuters, AFP, CNN, The Daily Beast, Deutsche Welle

Diskussion om artikeln