Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Keth Strömdahls postlåda i Askola bågnar av barnböcker

Från 2017
Författaren Keth Strömdahl 11.05.2017
Bildtext Författaren och bibliotekarien Keth Strömdahl i en miljö där hon trivs: Bokhandeln.
Bild: Yle/Stefan Härus

Processen med att utse finalister för de tre olika litteraturprisen inom ramen för bokpriset Finlandia har kört igång. Författaren och berättaren Keth Strömdahl från Askola i Östnyland är ordförande för den jury som ska utse finalisterna för juniorpriset.

De tre medlemmarna i juryn ska plöja igenom mellan 150 och 200 böcker på bara några månader. Av de böckerna ska juryn utse en handfull finalister.

- Vi har just haft vårt första möte och nu ska vi börja läsa de böcker som förlagen hittills har nominerat. Det är utan tvekan en diger uppgift, säger Strömdahl.

Interiör från bokhandel
Bild: Yle/Stefan Härus

Bläddra och läsa

De böcker som kan bli nominerade för priset är böcker utgivna under 2017 i Finland för den finländska marknaden. På bara några veckor har det trillat ner cirka 30 böcker i Strömdahls postlåda i Askola.

- Det är nog skäl att börja beta av dem nu, för hösten är ju säsong för bokutgivning och då kommer det att komma ut fler böcker, säger Strömdahl.

Tillsvidare har Strömdahl bläddrat igenom ett tiotal böcker och också läst några. Jo, bläddrat.

- Man måste bilda sig en uppfattning om innehållet och i synnerhet då det gäller bilderböcker handlar det delvis om att bläddra och försöka se helheten. Efter det är det dags att försöka greppa storyn, förklarar Strömdahl.

Interiör från bokhandel
Bild: Yle/Stefan Härus

Hemligt, hemligt

Vad det är för böcker som trillat ner i postlådan i Askola kan Strömdahl inte berätta.

- Nej, det kan jag inte. Av den enkla anledning att ingen bok ska få en specialställning i och med att den skulle få publicitet eller offentlighet redan i ett tidigt skede, förklarar Strömdahl.

De tre medlemmarna i juryn ska komma med sina egna synpunkter på vilka böcker de anser att ska gå vidare. Det gäller att komma överens, att gallra och sovra, för juryn måste vara överens om vilka böcker de vill utse till finalister.

Hur tar ni hänsyn till i vilka propotioner ni går in för att välja finskspråkiga och svenskspråkiga böcker?

- Det är boken som gäller - oberoende av språk. Boken kommer först, säger Strömdahl.

Bokhylla med barnböcker
Bild: Yle/Stefan Härus

Stort ansvar

Eftersom Keth Strömdahl är tvåspråkig, säger hon att hon förstås kan lägga ett ord för de svenskspråkiga böckerna. Den andra medlemmen i juryn är grafiker och den tredje är direktör för ungdoms- och kulturväsendet i Helsingfors, så juryn har olika infallsvinklar, kompetens och språkkunskaper.

- Vi fokuserar nog på böckerna. Priset är ju på 30 000 euro, så ansvaret på juryn är stort. Men det gäller att få fram de bästa böckerna och då spelar inte språket någon roll, säger Strömdahl.

Stort är ansvaret också på den som av de sex finalisterna ska välja ut den slutliga vinnaren.

- Verkligen! I år är det sångerskan Anna Puu som ska välja Finlandia junior-pristagaren, berättar Strömdahl.

Barn läser bok med klassiska sagor.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

20-årsjubileum för juniorpriset

Finlandia Junior-priset är ett pris som delats ut av Finlands bokstiftelse sedan 1997. Bokstiftelsen grundades av Finlands Förlagsförening och undervisningsministeriet år 1983.

Enligt stiftelsens stadgar är syftet med priset att främja och stödja den inhemska bok- och ordkonsten.

Den 8 november ska den eniga juryn tillkännage finalisterna för Finlandia-junior. Vinnaren utses den 29 november.

Diskussion om artikeln