Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Trillingmamma och fyrabarnsmor: Man får koncentrera sig på det viktigaste

Från 2017
Uppdaterad 15.05.2017 19:43.
Tina Wikström
Bildtext Fyrabarns- och trillingmamman Tina Wikström.
Bild: Yle / Peter Karlberg

På söndagen firas Finlands alla mammor. En som har en rätt unik mammaroll är Åbobon Tina Wikström. Hon är mamma till fyra barn, men det unika är att de tre yngsta barnen föddes samtidigt.

Fyrabarns- och trillingmamman Tina Wikströms familj brukar alltid vara bra på att komma ihåg henne på mors dag.

- Jag brukar få kort och presenter på morgonen, men det som betyder mest är förstås att få fira att man har blivit mamma till fyra barn. Vår äldsta dotter är 12 år och sedan har vi då trillingar, två pojkar och en flicka, som är nio år. Sedan har vi också två katter. Vi tyckte att det inte var tillräckligt med fyra barn, säger hon med ett skratt.

Det som betyder mest på mors dag är förstås att få fira att man har blivit mamma till fyra barn.

Tina Wikström beskriver hur allt gick till för nio år sedan.

- Först fick vi veta att vi väntade tvillingar och det tyckte vi inte var så jätte konstigt. Det finns ganska många som har tvillingar och det tyckte vi mest var en bonus - att få två barn i stället för ett. Men sedan när de hittade ett tredje barn var det nog en liten chock.

- Det var ungefär vecka åtta som de såg att det skulle bli tvillingar. Två veckor efter det såg de att det skulle bli trillingar. Det här var just före jul, så vi firade både jul och nyår i tron att vi väntade tvillingar, men efter nyår kom sedan den här lilla chocken.

- Sedan var vi lite osäkra på om vi skulle gå på fler ultraljudsundersökningar, för om de hittar ett till foster vid varje besök så ville vi inte vara med mer.

- Under graviditeten fanns en oro för hur allt skulle gå. Skulle alla barn överleva och skulle de få bestående men? Till slut gick allt bra och skulle man ha vetat det från början hade allt varit helt annorlunda.

- Jag var på sjukhus ungefär sex veckor innan de föddes, för att de inte skulle födas alltför tidigt. De var sedan på prematuravdelningen fyra veckor efter att de föddes, men det uppstod aldrig några komplikationer. Så vi hade nog jättetur.

Det bästa med trillingar är förstås att de är tre, det är sådan en bonus jämfört med att bara få ett barn.

Väl hemma blev vardagen givetvis helt annorlunda jämfört med innan familjen över en natt utökades med tre personer.

- Den första tiden handlade mycket om mat. Antingen åt de eller så åt vi. Men i början hade vi också ganska mycket hjälp, min mamma var ofta här och min man var också hemma det första året. Vi var också ganska mycket hemma jämfört med den tid när vi bara hade ett barn.

- Jämfört med den tiden var det också en stor skillnad om alla tre var ledsna och ville komma i famnen samtidigt, för det gick ju bara inte. I dag handlar den stora utmaningen om att organisera allting.

Vardagen som trilllingmamman handlar ändå förstås inte bara om utmaningar.

- Det bästa med trillingar är förstås att de är tre, det är sådan en bonus jämfört med att bara få ett barn.

- Sedan är det också lättare att kunna göra många olika saker, då alla är lika gamla och vår äldsta dotter bara är tre år äldre än trillingarna. Det blir mer som en grupp som är lätt att göra många olika saker med.

Det är mer sannolikt att vinna på Lotto än att få trillingar.

Nuförtiden talas det en del om hur föräldraskapet lätt blir en prestation. Barnen ska äta hälsosamt, vara utomhus, helst inte se så mycket på TV och så vidare.

Tina Wikström berättar att allt sådant tänk naturligtvis blir en större utmaning när man har fyra barn och inte minst trillingar.

- Det går inte att göra allt perfekt eller ens i närheten av det när man har trillingar, utan man får koncentrera sig på det viktigaste och hoppas på att man gör det bra.

- Med tiden har vi också blivit mycket bättre på att sänka kraven och fokusera på det som är viktigt. Och även på att kunna leva med det att man ibland faktiskt gör fel som förälder.

- Det går helt enkelt inte att prestera ett perfekt föräldrarskap. Det handlar mer om att ge tillräckligt mycket kärlek och uppmärksamhet till alla barn.

Enligt Tina Wikström får två till tre finländska par per år trillingar. Med andra ord ett rätt ovanligt fenomen.

- Man brukar säga att det är mer sannolikt att vinna på Lotto än få trillingar. Men för oss är trillingar oändligt mer värdefullt än en lottovinst.

Radio Vega Åboland

13:24

Diskussion om artikeln