Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arktiska rådet undertecknade urvattnad deklaration – USA ville inte att Parisavtalet skulle nämnas

Från 2017
Klimatförändringen ett hot mot Arktisområdet.
Bild: EPA / Greenpeace / Steve Morgan

Finland ville ha en mer konkret deklaration än den som slutligen godkändes.

Arktiska rådets medlemmar har sedan februari förhandlat om den deklaration som godkändes under gårdagens möte.

Utrikesminister Timo Soini, som representerade Finland under mötet, säger att USA kvällen innan mötet försökte få rådet att slopa omnämnandet av Parisavtalet i deklarationen.

- Parisavtalet och allt vad det innehåller ser ut att vara en svår fråga för den nuvarande administrationen. Därför förhandlade vi länge om den här frågan, säger Soini.

Medlemsländerna är ganska enade när det kommer till klimatfrågor och USA är ensamt nu när deras egen klimatpolitik för tillfället är ett stort frågetecken.

René Söderman, Utrikesministeriet

Många av rådets medlemmar, inklusive Finland, hade önskat en mer konkret klimatformulering. I den slutgiltiga versionen konstaterar man att Parisavtalet har trätt i kraft och att det krävs internationella åtgärder för att minska på utsläppen av växthusgaser.

Saknar klimatpolitik

René Söderman, ledande rådgivare vid Utrikesministeriet, befann sig också på plats i Alaska. Han säger att klimatdelen av deklarationen var svårförhandlad eftersom USA inte ännu vet hur landet ska förhålla sig till Parisavtalet.

- Medlemsländerna är ganska enade när det kommer till klimatfrågor och USA är ensamt nu när deras egen klimatpolitik för tillfället är ett stort frågetecken, säger Söderman.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson, tidigare vd för oljebolaget Exxon Mobil, sade under mötet att USA inte kommer att fatta förhastade beslut i frågan utan fundera på en lösning som är bäst för USA.

Arktiska rådet inte bara miljö

René Söderman påpekar att Arktiska rådets senaste deklaration inte bara beaktar klimatfrågor utan också frågor som tar upp havsområdet kring Arktis och de ekonomiska framtidsutsikterna i området.

- I de här frågorna har partnerna alltid olika åsikter eller olika infallsvinklar, säger han.

Finland tog under mötet över ordförandeskapet för de kommande två åren. Finland kommer att fokusera på klimatfrågor och hållbar utveckling.

Diskussion om artikeln