Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Litteraturfest på Helsinki Lit - detta får du inte missa

Från 2017
Uppdaterad 12.05.2017 20:59.
bild av Petina Gappah som ler
Bildtext Petina Gappah från Zimbabwe samtalar om sitt författarskap med den svenska författaren Aris Fioretos och Sirpa Kähkönen
Bild: Patrick Bertschmann

Helsinki Lit-litteraturfestivalen går av stapeln på Savoyteatern i Helsingfors 12-13 maj och bjuder på samtal mellan intressanta författare från när och fjärran.

På fredag får vi bl.a. höra den svenska författare Linda Boström Knausgård samtala om sitt knapphändiga och poetiska författarskap med Märta Tikkanen och Juha Itkonen.

Den franske författaren Laurent Binet har skrivit en bok om ett fiktivt mord på den kända semiotikern Roland Barthes och den brittiska författaren Andrew Michael Hurleys debutroman är en spännande gotisk skrämselroman som utspelar sig på en bortglömd del av den nordvästra delen av Englands kust.

Petina Gappah från Zimbabwe skriver om en albinokvinna som är dömd för mord och som ser tillbaka på sitt liv i fängelset. Hon samtalar om sitt författarskap med den svenska författaren Aris Fioretos som under senare tid skrivit en hel del om sin grekiska familjehistoria samt Sirpa Kähkönen som använder sig av sin röda familjehistoria i den omfattande Kuopio-serien.

Lördagen tar avstamp i den svenska thrillerförfattaren Malin Persson Giolitos senaste roman som handlar om en skolskjutning i överklassamhället Danderyd strax norr om Stockholm.

Tillsammans med Philip Teir samtalar den svenska författaren Tom Malmquist om sin senaste bok som handlar om den smärtfulla förlusten av sin sambo och sin far och om lyckan i att få en dotter.

Den brittiska neurokirurgen Henry Marsh samtalar om hjärnforskning, om liv och död tillsammans med Merete Mazzarella.

Den amerikanska debutförfattaren Garth Greenwell berättar om sin hyllade roman som handlar om gayliv i såväl 1990-talets Kentucky som i 2000-talets Bulgarien.

Orhan Pamuk
Bildtext Årets dragplåster på Helsinki Lit är den turkiska författaren Orhan Pamuk, han uppträder på lördag
Bild: EPA/Felipe Trueba

Det stora dragplåstret på årets festival är den Nobelprisade turkiske författaren Orhan Pamuk, som avslutar årets upplaga av Helsinki Lit.

Läs mer om Helsinki Lit här.

Yle sänder direkt från festivalen enligt följande:
Yle Teema & Yle Arenan fredag 12.5 kl. 17.00 - 17.55 (sändningen fortsätter på Yle Arenan fram till kl. 21.00)
Yle Teema & Yle Arenan lördag 13.5. kl. 12.50 - 15.30 & 16.15 - 17.55
Diksussionerna hålls på finska, svenska eller engelska och textas inte.

Programmet är inte längre tillgängligt
Helsinki Lit - maailmat kohtaavat kirjallisuudessa - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln