Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mycket frånvaro har lett till vikarierumba inom hemvården i Borgå - anhöriga är oroliga

Från 2017
Uppdaterad 18.05.2017 08:17.
Eila och sonen Ove sitter tillsammans i hennes soffa, Eila har en rollator
Bildtext Eila Öhman har fått besök av sonen Ove. Han tycker hemvården inte fungerar som den ska.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Hemvårdens kunder i Borgå får ofta träffa nya vårdare de inte känner. Anhöriga är oroliga för att vården lider. Enligt staden har det varit mycket sjukfrånvaro under vintern, vilket har lett till att de måste använda vikarier.

- Man är mycket ensam fastän det är mycket folk i huset, säger Eila Öhman.

Hon är 87 år gammal och har alzheimer. Tre gånger om dagen får hon besök av hemvården.

Hennes son Ove Öhman tycker hemvården fungerar dåligt. Det kommer väldigt många olika vårdare till mamman.

- Du kan inte heller räkna hur många det är som kommer. Det kommer många. Hon har en vårdare som är jävligt bra. Men det borde vara på det sättet att de har sina egna vårdare, och det kommer nästan bara den egna vårdaren. Men här kommer ju vårdare på vårdare på vårdare, säger Ove Öhman.

Yle Östnyland har också talat med andra källor som vittnar om att en kund kan träffa väldigt många vårdare.

På Eilas köksbord ligger hemvårdens pärm
Bildtext Hemvårdens pärm ligger på köksbordet hos Eila Öhman. När hennes son Ove hälsar på kollar han vad hemvårdarna gjort sen senast.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det är prydligt i Eila Öhmans lilla lägenhet. Hon går överallt med sin rollator. Men till badrummet går det inte att rulla, tröskeln är i vägen. Ove vet inte om hon har fått hjälp med att duscha.

- Vi gjorde upp en plan för vården, var det nu för två år sedan, där det skulle vara dusch en gång i veckan för mera än så hinner de inte. Det har inte hänt ännu heller tror jag. Hon som är egenvårdare har väl provat duscha med mamma men de andra går här och visslar, säger Ove Öhman.

Eila Öhman i sin soffa
Bildtext Eila Öhman trivs hemma, men det känns ensamt ibland.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Ove öppnar kylskåpet hos sin mor Eila. Han brukar köpa mat till henne, eftersom han tycker att maten som staden hämtar inte är tillräckligt bra.

Han har fått kasta bort mat som blivit gammal eftersom hemvården inte har kollat på matens bäst före-datum när de har serverat mat.

- Jag har biffar och jag har allt och jag får kasta bort mat. De ser inte på datumet. De kommer, så tar de mat därifrån och ser ingenting. Där får vara vad som helst, så de smäller bara potatislåda på tallriken. De kan inte sätta en biff med, säger Ove Öhman.

Ove öhman öppnar kylskåpet hemma hos sin mamma
Bildtext Ove tittar in i kylskåpet. Där finns rader med färdigmat.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

En av hemvårdarna är Ove Öhman riktigt nöjd med.

- Hon är glad när hon kommer; hon sköter precis allt som det ska. När hon kommer på morgon så sätter hon tvätten på. Mamma har tvättmaskin. Hemvårdaren diskar snabbt och effektivt. Hon talar inte i telefon och smäller inte maten på tallriken och klagar inte på att det är bråttom. Det finns bra hemvårdare, säger Ove Öhman.

Ove Öhman kan berätta om hemvårdare som inte kan svenska. Men i Eila Öhmans fall är det inte ett bekymmer, eftersom hon kan bra finska.

Korta besök och många vikarier

Björn Sundqvist (SFP) som är vice ordförande i social- och hälsovårdsnämnden anser att hembesöken är på tok för korta.

- Vi har den situationen nu i Borgå att den månatliga mängden hembesök är 26 000. Av dem är knappt 20 000 stycken 0-30 minuter långa. Besök som räcker två timmar är kring 200 per månad. Du kan inte åstadkomma någonting egentligen på den där minimitiden, säger Björn Sundqvist.

Servicechef Ansa Lindqvist-Bergheim på Borgå stad säger att besökens längd varierar och att de är anpassade enligt den vård som behövs.

- Hembesöket kan vara allt från 10 minuter om det handlar om att ge medicin på morgonen till mycket längre besök där kunden får hjälp med att duscha och klä på sig och vårdaren gör morgonmål. Det varierar mycket. Vi har kunder som är helt sängliggande och som behöver mycket hjälp, säger Ansa Lindqvist-Bergheim.

Mycket sjukfrånvaro i vintras

I vård- och serviceplanen står det hur ofta vårdarna ska komma och hur långa besöken ska vara. Är många sjukfrånvarande eller lediga kan det kärva till sig.

- När det är sådana dagar då vi tyvärr inte får en vikarie så ska alla arbeten delas ut till sådana vårdare som är på plats. Men andra dagar har de mera tid.

Eila Öhman i soffan hemma i Borgå med rollatorn framför sig
Bildtext Eila Öhman går överallt med rollatorn, men till badrummet är det svårt att ta den med eftersom tröskeln är så hög.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det jobbar 140 vårdare inom hemvården i Borgå. Hemvårdens kunder har en egenvårdare som vanligtvis brukar besöka kunden, men om egenvårdare är sjuk eller har ledigt kan det bli en vikarie som kommer i stället.

- Tyvärr har vi nu under våren, och från början av hösten haft mycket frånvaro och sjukledighet. Vi har använt vikarier och nyanställda vårdare, säger Ansa Lindqvist-Bergheim.

Hemvården i Borgå har en resurspool med 20 vårdare som hoppar in på det område där det behövs.

Vårdaren som kommer till en ny kund ser vad den ska göra i hemvårdens elektroniska system och i den kundpärm som finns hemma hos den äldre.

- När vårdaren kommer till arbetet på morgonen och öppnar telefonen så kan man läsa den dagens schema därifrån. Vi har tre arbetsledare som delar ut arbetena varje dag till alla telefoner, säger Lindqvist-Bergheim.

Kan inte kommentera enskilda fall

Ansa Lindqvist-Bergheim kan inte egentligen kommentera enskilda fall. När hon får höra om att Ove Öhman inte vet om hans mor fått duscha säger Lindqvist-Bergheim att det ska stå i service- och vårdplanen om kunden behöver hjälp med att duscha och vilken dag i veckan det ska ske.

Gällande maten som Ove Öhman säger att han måste kasta bort säger Lindqvist-Bergheim att hemvårdarna ska kolla på bäst före-datum när de ger mat till kunden.

- När hemvårdarna lagar morgonmål och när de värmer mat så ska de kolla innehållet av kylskåpet med det samma, säger Ansa Lindqvist -Bergheim.

Ove Öhman i sin mammas kök, mikron står öppen.
Bildtext Ove Öhman har fått kasta bort mat han köpt åt sin mamma, eftersom den har blivit för gammal. Han undrar varför vårdarna bara serverar potatis till mamman när det finns biffar i kylskåpet.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Borgå stad har enligt Lindqvist-Bergheim planer på att förbättra hemvården. Hon talar om hemrehabilitering i hemvården med hjälp av ett rehabiliteringsteam.

Staden planerar också språkkurser i höst. Den personal som inte kan svenska ska få gå på nybörjarkurs i svenska.

- Vi försöker alltid ordna så att egenvårdaren kan det språk som kunden har som modersmål. Men när det blir frånvaro eller den ordinarie personalen har semester och det kommer en vikarie så kan det tyvärr bli så att vårdaren inte kan svenska, säger Lindqvist-Bergheim.

Ansa Lindqvist-Bergheim tycker det bästa sättet att lösa problem inom hemvården är att ordna ett vårdmöte där kunden, anhöriga och vårdarna och de ansvariga inom hemvården kan träffas ansikte mot ansikte och gå igenom situationen.

Diskussion om artikeln