Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mexikansk mamma och aktivist sköts ihjäl på mors dag

Från 2017
Miriam Rodríguez som mördades i sitt hem i San Fernando 10.5.2017
Bildtext Miriam Rodríguez som mördades i sitt hem i San Fernando 10.5.2017
Bild: EPA/SAN FERNANDO MISSING PERSONS ACTIVISTS COLLECTIVE

Miriam Rodríguez ledde en grupp anhöriga som letar efter sina försvunna familjemedlemmar. Hon hade själv lyckats hitta sin mördade dotter. Aktivismen kostade henne livet.

Miriam Rodríguez sköts ihjäl i sitt hem i staden San Fernando, i delstaten Tamaulipas på onsdag kväll den 10 maj - mors dag i Mexiko.

Hennes dotter Karen Alejandra kidnappades och försvann år 2012. Affärskvinnan Rodríguez började själv leta efter dottern och lyckades hitta kvarlevorna efter den mördade dottern två år senare.

Hon tipsade också myndigheterna om de män som hon misstänkte att låg bakom mordet. De var medlemmar av ett av världens mest våldsamma kriminella gäng, drogkartellen Los Zetas.

Misstänkta gängmedlemmar greps och väntar fortfarande på sina domar.

Aktivist i våldshärjad delstat

Rodríguez hade dessutom startat en organisation för ungefär 600 familjer som letar efter sina försvunna anhöriga i det mexikanska knarkkrigets spår.

Enligt aktivister i Rodríguez närkrets hade en av de gängmedlemmar som misstänktes för mordet på Rodríguez dotter lyckats rymma från fängelset. De anklagar också myndigheterna för att inte ha gett Rodríguez det polisskydd som hon hade begärt.

Myndigheterna avvisar de här uppgifterna.

Siffrorna varierar stort. Enligt nyhetsbyrån AP har ändå ungefär 30 000 människor försvunnit i Mexiko i drogkriget och våld relaterat till de kriminella gängen under det senaste decenniet, sedan Mexiko förklarade krig mot drogkartellerna.

Delstaten Tamaulipas som gränsar till Texas, USA, är en av de mest våldshärjade delstaterna i Mexiko. Den är en knutpunkt för både människo- och knarksmuggling.

Källor: AP, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln