Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hur enkelt sjukskriver du dig?

Från 2017
Uppdaterad 14.06.2017 16:54.
Man med ansiktet begravt i händerna.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Utskälld av chefen? Ta sjukledigt. Önskat en specifik ledig dag men inte fått den beviljad? Ta sjukledigt. Så ser arbetsmoralen ut hos allt fler unga, säger organisationspsykolog Pekka Järvinen.

Unga har lätt för att sjukskriva sig. Man stannar hellre hemma än går till jobbet - även om man inte är sjuk, säger organisationspsykologen Pekka Järvinen till Helsingin Sanomat. Det här har han fått höra av flera chefer inom olika branscher.

Ungas arbetsmoral oroar Pekka. Enligt honom har unga en felaktig bild av arbetslivet och vad det innebär att jobba. Nuförtiden gör man hellre egna kreativa saker man faktiskt vill ägna sin tid åt.

Flera utbildningar och arbetsplatsannonser bidrar till fenomenet. Deras marknadsföring göder bilden av arbete som något konstant roligt. När verkligheten visar sig vara en annan ser unga sjukledighet som en utväg.

Enligt vad jag har upplevt tar unga sjukledigt lättare. Många unga verkar också ta sjukledigt istället för att begära ledigt när de ska göra annat.

Lyssnarkommentar

Arbetsplatsen avgör inte om du är sjuk

Men Pekka Järvinens teori går inte hem hos alla. Arbetspsykolog Lasse Varhama ser ingen särskild förändring i just ungas arbetsmoral.

- Dagens unga har samma inställning till jobb som andra generationer. Vi är ett hårt arbetande folk här i Finland.

Jag har sjukskrivit mig från jobbet utan att ha varit sjuk. Orsaken var mobbning på arbetsplatsen och stress.

Lyssnarkommentar

Frågan om när man faktiskt får ta sjukledigt är inte upp till arbetsgivaren. Den bedömningen har läkare ensamrätt till, säger Lasse. Ens tillstånd behöver inte vara bundet till kroppstemperatur heller.

- Om man helt enkelt mår dåligt har man rätt att stanna hemma. Man behöver inte bevisa att man har feber.

Det är ofta inte okej att vara hemma från jobbet - om man inte har magsjuka eller feber. Om jag någon dag mår riktigt dåligt med huvudvärk, yrsel eller ångest brukar jag säga att jag har feber. För att det ska vara mera ok att vara hemma. Helt dumt egentligen, är man sjuk så är man, oavsett hur sjuk man är.

Lyssnarkommentar

De flesta arbetsplatser kräver läkarintyg vid sjukfrånvaro. Antingen från första dagen eller efter ett visst antal sjuklediga dagar i sträck. Men man behöver inte vara orolig för att uppsöka läkaren även om man inte kan visa på en klar febertemperatur.

Frågan om när det är okej att sjukskriva sig eller inte varierar från arbetsplats till arbetsplats. Extra knepigt blir det när det gäller sorg, nedstämdhet eller depression - något som flera lyssnare hört av sig om.

- Jag tog sjukledigt då det tog slut med min pojkvän som jag var tillsammans med i 3,5 år. Jobbade i kundtjänst så valde att stanna hemma och gråta några dagar.

Har faktiskt en gång anmält mig sjukledig även om jag var frisk, eftersom jag skulle fixa en överraskningsmiddag för min flickvän. Det var frågan om ett speciellt datum.

Lyssnarkommentar
Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln