Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Storköket som håller Sibbo i gång

Från 2017
Uppdaterad 15.05.2017 10:38.
Kökschefen på plats mitt i storköket.
Bildtext Markus Manner är bespisningsförman i storköket i Nickby.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Över 3 000 matportioner tillreds alla vardagar i storköket i Lukkarin koulu i Nickby. I det nya storköket lagas få huvudrätter från början till slut.

Då bespisningsförman Markus Manner visar upp storköket är den värsta brådskan bland ugnar och kastrulltunnor redan över för dagen. I skolans matsal sitter eleverna och avnjuter dagens lunch, den nyss gjorda tonfiskpastan.

- Vi lagar all mat här på två olika sätt, säger Markus Manner. Vi kalltillreder främst lådor, medan soppor och såser görs enligt cook and chill-metoden.

Namnbrickor upphängda i en ställning i storkök.
Bildtext Köket i Nickby gör mat för bland annat alla lågstadier i Sibbo.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Dagens rätt, tonfiskpastan, är gjord som kallframställning. Såsen har blandats ihop och satts i vakuumförpackade påsar för att sedan tillredas i mindre kök.

Med cook and chill-metoden tillreds rätterna i Nickby för att sedan kylas ner innan de transporteras till tillredningsköken.

De nya systemen med cook and chill och kallframställning togs i bruk i augusti i fjol, då köket byggdes om. Samma tillredningssätt kommer att användas i det nya storköket i Borgå.

- Förändringen var nog stor för oss. Vi hade en hel del frågetecken att ta ställning till men nu går det bra. Alla har fått mat, säger Manner.

Storköket betjänar alla lågstadium och daghem i Sibbo; allt som allt får 33 ställen sin mat från köket. Åtta personer jobbar med matlagningen.

Stora mängder mjöl i stora hinkar.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Den pågående politiska debatten i Borgå om hurdan mat det kommande centralköket borde producera har inte nämnvärt noterats på köksgolvet i Nickby.

- Jag är nog inte tillräckligt insatt i debatten, säger kostchef Marianne Putus. Men det verkar som om dagens stormatlagning inte mera motsvarar den bild som många har om matlagning.

- Småskaligheten har ersatts av en effektiv tillverkningsprocess.

Bespisningsförman Markus Manner instämmer.

- Vi använder delvis färdiga produkter. Allt kan vi inte göra själv, som till exempel att steka köttbullar. Vi skulle inte klara av att göra det här tillräckligt hygieniskt.

Vy över storkök.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Förutom köttbullar använder storköket i Nickby helfabrikat, då det serveras biffar, fiskbitar och storfavoriten spenatplättar.

Borde ni ha en möjlighet att själva göra all mat?

- Ja, det var en svår fråga. Kanske inte. Våra nuvarande lokaler skulle inte räcka till, säger Manner.

Kostchef Marianne Putus är mån om att påpeka att nästan alla råvaror och hel- och halvfabrikat som används i storköket är inhemska.

Stor hög med brickor i ett storkök.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Arbetsdagen fortsätter. Det diskas och städas i köket och med jämna mellanrum anländer mattransporter med stora kärror. Det nya storköket är redan på väg att bli för litet.

- Att få in varorna i kylrummen är en omständlig procedur. På andra håll är det bara att köra in kärrorna i kylrummen. Vi får lasta av och på för hand, säger Markus Manner.

Kryddhyllan i ett storkök.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln